1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wnęka płuca, opis RTG, zdjęcia |
absenteeism
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 16600
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-08-16, 20:06 Temat: Wnęka płuca, opis RTG, zdjęcia |
Snickers napisał/a: | Czy jest się czym martwić? Z tego co rozumiem, to zmiana wnęki zauważona przez radiologa przy zdjęciu RTG nie została potwierdzona. Tarczycy nie miałem chyba nigdy badanej, natomiast jeszcze ta 'mleczna szyba' jest dla mnie niezrozumiała. |
Zmiany o typie mlecznej szyby występują przy różnego typu zapaleniach płuc (głównie śródmiąższowym), w sarkoidozie i wielu innych.
W obrazie TK nie widać żadnych zmian guzkowych w płucach, to bardzo dobrze, USG tarczycy zdecydowanie do wykonania.
Nie wiem co powiedział pulmonolog na wynik TK, ale ja bym je powtórzyła za np. 4 miesiące żeby sprawdzić, czy są jakieś zmiany.
Snickers napisał/a: | Zapytać chciałem jeszcze o to, jakie narządy w jamie brzusznej 'łapie' TK klatki piersiowej. Byłem przykryty jakimś kocem, ale w wyniku pisze coś o części nadbrzusza i stąd moje pytanie. |
Różnie, często trochę wątroby, nadnercza. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-01, 18:02 Temat: Wnęka płuca, opis RTG, zdjęcia |
Snickers napisał/a: | Jeśli jeszcze mogę zapytać, na ile jest to wg Pani pilna kwestia? |
Wszyscy tu jesteśmy na Ty
Jeśli opisujący RTG wskazuje na konieczność poszerzenia diagnostyki, to tak powinno się po prostu zrobić.
Policykliczny zarys wnęki jest na tyle niejednoznacznym obrazem w RTG, że trzeba to diagnozować dalej.
Snickers napisał/a: | z tymi terminami nawet prywatnie to różnie bywa. |
Zwykle prywatnie zamyka się to w max. 2 tygodniach w większych miastach - trzeba podzwonić i popytać.
Snickers napisał/a: | jeśli przyczyną kaszlu okażą się zatoki i np po jakichś antybiotykach dalszych lub płukaniu zatok kaszel minie to co z tym zdjęciem? Nawet bez kaszlu może tam być coś złego? |
Zdjęcie obrazuje to, co dzieje się w organizmie pacjenta, a zdjęcie płuc zatok raczej nie pokazuje. Jeśli więc nawet rozwiązane zostaną domniemane problemy z zatokami, to kwestia wnęki płuca będzie istniała nadal. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-01, 17:38 Temat: Wnęka płuca, opis RTG, zdjęcia |
Snickers napisał/a: | Iść do innego i nalegać? |
Tak bym zrobiła.
Cytat: | Kwestia jeszcze taka, czy idąc prywatnie do pulmonologa można dostać skierowanie na TK robione na NFZ ? |
Oczywiście.
Snickers napisał/a: | Bo rozumiem, że nic się nie zmieniło i od jakiegoś czasu TK prywatnie można zrobić jedynie ze skierowaniem. |
Tak.
Skierowanie trzeba mieć zawsze, a to czy pacjent ma możliwość zapłacić z badanie i czekać na nie np. tydzień, czy też takiej możliwości nie ma i wykona je na NFZ, zależy już tylko od pacjenta. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-07-01, 17:26 Temat: Wnęka płuca, opis RTG, zdjęcia |
Snickers napisał/a: | Wnęka prawa o policyklicznym obrysie. Konieczne (!) poszerzenie diagnostyki o konsultację pulmonologiczną badanie TK kl.p, |
To jest pełen opis RTG?
Jeśli nie, prosimy o przepisanie całości.
Kiedy było wykonane ostatnie RTG?
Nie zdiagnozujemy Cię przez internet, co oczywiste, jednak jeśli w opisie RTG zawarta jest sugestia wykonana TK klatki z racji policyklicznego zarysu wnęki płuca, to takie badanie należałoby wykonać.
Nie musi to z automatu oznaczać nowotworu, jednak po to bo aby go wykluczyć należy właśnie wdrożyć dalszą diagnostykę. |
|
|