Autor |
Wiadomość |
Temat: interpretacja wyników TK |
absenteeism
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 4894
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-04, 22:22 Temat: interpretacja wyników TK |
Ja tylko podkreślę, że my mamy tylko opis - pulmonolog (czy inny lekarz) jest w stanie obejrzeć skany, osłuchać pacjenta, obejrzeć go. To daje nieporównywalnie więcej istotnych dla postawienia ostatecznej diagnozy informacji. Ale również mam nadzieję, że wszystko zakończy się optymistycznie |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-02-04, 21:36 Temat: interpretacja wyników TK |
Nie wygląda to na nic nowotworowego oczywiście wynik (płytka) do obejrzenia przez pulmonologa, ale wg opisu wcześniejsze zagęszczenia wchłonęły się, węzły są w normie, wnęki nieposzerzone. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-27, 21:15 Temat: interpretacja wyników TK |
Niekoniecznie musi to być nowotwór, niemniej badaniem najwłaściwszym (na tym poziomie diagnostyki) jest TK z kontrastem - powie nam ono choćby czy zmiany wzmacniają się po podaniu kontrastu, co będzie istotną informacją.
Wiem, że to trudne, ale trzeba na razie zaczekać na wynik. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-27, 20:52 Temat: interpretacja wyników TK |
To czekamy na wynik TK z kontrastem - powinno udzielić więcej istotnych informacji. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-01-27, 20:46 Temat: interpretacja wyników TK |
To było TK bez kontrastu? |
|