1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 8
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak,nowotwór,gdzie mam się skierować?
absenteeism

Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 11572

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-02-09, 19:33   Temat: Rak,nowotwór,gdzie mam się skierować?
Ja rozumiem, że masz wskazania do kolonoskopii i nie dostałeś na nią skierowania, ale jeśli lekarz POZ Ci go nie dał, to skoro masz skierowanie do gastrologa który być może takie skierowanie Ci da, to czemu do niego nie pójdziesz?
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-02-09, 14:50   Temat: Rak,nowotwór,gdzie mam się skierować?
Marcin wwa, lekarz nie daje skierowania "bo pacjent ma ochotę", tylko daje na to, do czego widzi wskazanie. Poza tym nikt nie powiedział, że gastroenterolog nie da Ci skierowania na kolonoskopię.
W Twoim wątku wielokrotnie pisaliśmy, że możesz się udać bezpośrednio do onkologa, jeśli jesteś bardzo zaniepokojony stanem swoim i służby zdrowia - bezpłatnie, bez skierowania.
Zresztą skoro do gastrologa masz też skierowanie, to również jest to bezpłatne. Argument o kasie odpada.
Wyszukiwanie sobie różnych nowotworów bez wizyty u lekarza innego niż POZ (który i tak nie zdiagnozuje nowotworu, bo jest właśnie lekarzem PODSTAWOWEJ opieki zdrowotnej i nie ma takich możliwości formalnych, finansowych i merytorycznych - od tego są określone specjalizacje) jest bezsensowne.

I serdecznie przepraszam plamiasta/GIST za offtop w jej wątku. [ --> post wydzielony z wątku GIST w moim wieku]
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-01-19, 01:13   Temat: Rak,nowotwór,gdzie mam się skierować?
Marcin wwa napisał/a:
Sonia21 pisałaś że lekarz rodzinny (pierwszego kontaktu też?) może wystawić skierowanie na kolonoskopie,to jest możliwe? bez gastrologa?

Tak, jest to możliwe:
Cytat:
Skierowanie wystawia:
- na badania diagnostyczne, na świadczenia w ramach ambulatoryjnej opieki specjalistycznej, na leczenie uzdrowiskowe, na rehabilitację leczniczą, opiekę długoterminową - lekarz POZ lub inny lekarz udzielający świadczeń w ramach ważnej umowy z NFZ,
- na badania diagnostyczne kosztochłonne (takie jak tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny) - lekarz będący lekarzem ubezpieczenia zdrowotnego w poradni, która zawarła umowę z Funduszem na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną, rehabilitację lub psychiatrię, prowadzący leczenie pacjenta i stwierdzający potrzebę wykonania danego badania (w przypadkach uzasadnionych medycznie). Lekarz POZ może kierować chorych jedynie na kolonoskopię i gastroskopię.
- na leczenie szpitalne - każdy lekarz. Nie musi być to lekarz ubezpieczenia zdrowotnego!

(pogrubienie moje)
źródło: http://www.nfz.gov.pl/new...=145&artnr=3893

Lekarz rodzinny = lekarz POZ

Nie bagatelizujemy w żaden sposób Twoich dolegliwości i doskonale rozumiemy, że chciałbyś wiedzieć co Ci jest.

Oczywiście nikt nie zabroni Ci wybrać się na ostry dyżur, jednak - jak sama jego nazwa wskazuje - jest to miejsce, gdzie przyjmowani są pacjenci w stanach nagłych, ostrych. Nie możesz skłamać w wywiadzie, że dolegliwości rozpoczęły się nagle i niespodziewanie, bo to zaburzy dalszy proces diagnostyczny. A jeśli powiesz, że przyszedłeś na ostry dyżur z dolegliwościami, jakie masz od miesiąca, mogą Cię odesłać do lekarza rodzinnego bądź innej specjalności jako przypadek, który nie jest w żaden sposób nagły (ewent. dadzą Ci coś p/bólowego, ale nie zaczną diagnostyki).

Idź do rodzinnego i poproś o skierowanie na kolonoskopię - to jest pierwszy krok, jaki możesz wykonać nawet jutro (o ile da się umówić tego samego dnia).
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-01-18, 22:42   Temat: Rak,nowotwór,gdzie mam się skierować?
Marcin wwa napisał/a:
Sama wizyta u gastrolog chyba nic mi nie da,trzeba zajrzeć do środka co się zrobiło w jelicie.

Pisaliśmy, że wizyta u gastrologa byłaby w celu uzyskania skierowania na kolonoskopię (plus oczywiście wywiad, etc.), jeśli nie zrobi tego lekarz rodzinny.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-01-18, 22:19   Temat: Rak,nowotwór,gdzie mam się skierować?
To, co to jest, można ustalić tylko na podstawie jakiejkolwiek diagnostyki - której na razie brak.

Powyżej otrzymałeś już rady co naszym zdaniem należy zrobić. Trzymamy kciuki, żebyś mimo wstydu poszedł do odpowiedniego lekarza i wykonał badania. Bez nich nic więcej nie da się powiedzieć.

Ewentualnie możesz też, pomijając opcję rodzinny / gastrolog, udać się od razu do onkologa - nie potrzeba skierowania, a też pewnie zleci kolonoskopię.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-01-18, 22:13   Temat: Rak,nowotwór,gdzie mam się skierować?
Wikipedia - kolonoskopia

Do kolonoskopii trzeba się wcześniej przygotować (wypić specjalny płyn, przez określony czas nic nie jeść), więc tak od razu Ci tego nie zrobią.

Jeśli chcesz iść na ostry dyżur z dolegliwościami, które masz od miesiąca, to nie zdziw się, jeśli nie będą z tej okazji specjalnie szczęśliwi i radośni w szpitalu. I zapewne odeślą do rodzinnego.

Ponawiam pytanie - lekarz badał Cię per rectum?

Jeśli lekarz rodzinny odmówi wystawienia skierowania na kolonoskopię, to udaj się do gastrologa (pewnie najlepiej prywatnie z racji terminów, chociaż mamy początek roku - można próbować) i opisz mu dolegliwości.
Skoro nie możesz już wytrzymać, to tym bardziej doradzam takie postępowanie.

A swoją drogą - co do grypy, to lekarz rodzinny ma rację - najlepiej to w łóżku, pod kocykiem wypocić ;)
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-01-18, 22:08   Temat: Rak,nowotwór,gdzie mam się skierować?
sonia21 napisał/a:
może rodzinny wystawić skierowanie

No to tym lepiej - do rodzinnego po skierowanie na kolonoskopię.

I nie wiązałabym od razu powiększonego węzła na szyi z bólami odbytu - nie nakręcaj się.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-01-18, 21:51   Temat: Rak,nowotwór,gdzie mam się skierować?
Najlepiej byłoby zrobić kolonoskopię - nie wiem, czy rodzinny może wystawić na nie skierowanie, ale nawet jeśli nie on to można udać się np. do gastrologa, opisać dolegliwości i z pewnością badanie zostanie zlecone.

Rodzinny zbadał Cię chociaż per rectum?

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron