Autor |
Wiadomość |
Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
absenteeism
Odpowiedzi: 73
Wyświetleń: 23437
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-17, 20:38 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
Maksymalnie paracetamolu można wziąć 4,0 gramy / 24h. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-16, 20:33 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
Skoro Wy nie wiecie ile tata bierze, to my tym bardziej...
Tata bierze zwykły Apap czy jakiś inny lek? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-14, 22:59 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
Nie ma konkretnych problemów (zresztą to dość ogólne pojęcie ), a co do podatności na leczenie - zobaczymy, raki niedrobnokomórkowe są na pewno mniej chemiowrażliwe niż rak drobnokomórkowy, ale nie sposób stwierdzić z góry jak dany nowotwór się zachowa i czy odpowie na leczenie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-14, 20:58 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
carcinoma non-microcellulare in statu necrosis et suppurationis = rak niedrobnokomórkowy w stanie martwicy i ropienia |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-05, 23:06 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
Wszystko jest możliwe, obraz jest niejednoznaczny i tyle.
Jeśli jest konieczność wykonania kolejnej tomografii, to plusy (diagnoza) górują nad minusami (duża dawka promieniowania). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-05, 22:50 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
Zakładając brak przerzutów w wątrobie, byłoby to stadium IIIA (T3N2M0), czyli w zasadzie granica operacyjności, jednak ścisłe przyleganie do tętnicy płucnej w moim odczuciu zabieg uniemożliwia.
Jeśli byłyby przerzuty (dobrze byłoby to zweryfikować TK, skoro USG jest niejednoznaczne), to oczywiście operacja zupełnie nie wchodzi w grę. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-04, 12:08 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
fefkunia86 napisał/a: | Czytałam w innym temacie że wyniki bronchoskopii będą w ciągu trzech dni? Czy to możliwe mi doktorka powiedziała, że 7 dni to minimum ze względu na to, że muszą pokroić tkankę zabarwić czymś tam. |
Dokładnie tak.
Zazwyczaj trwa to 7 - 14 dni, tak jest w większości ośrodków. Każdy patomorfolog w szpitalu zajmuje się wieloma preparatami dziennie i zwyczajnie jest w stanie przyspieszyć wykonania badania. Dochodzi do tego czas wybarwiania preparatu.
Czasem konieczne jest wykonanie badania immunohistochemicznego, które trwa jeszcze dłużej - nierzadko kilka tygodni. Jednak to wszystko jest konieczne po to, by postawić dobrą diagnozę - od niej zależy przecież dalsze leczenie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-04, 00:48 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
To wszystko jest właśnie w wyniku TK - bez niego naprawdę ciężko cokolwiek stwierdzić.
Poza tym operacyjność nowotworu nie zależy tylko od zajęcia tętnicy płucnej. Piszesz, że tata ma zajęte węzły śródpiersia - które? Zajęte węzły śródpiersia po stronie przeciwnej niż guz również wykluczają operacyjność. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-04, 00:40 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
To ja Ci proponuję aktualną, obowiązującą każdego lekarza - onkologa lekturę: Nowotwory złośliwe płuca i opłucnej - zalecenia PUO / 2009
fefkunia86 napisał/a: | Niestety nie mam opisu TK. Z minuty na minutę lekarze podjęli decyzję, że tato nie wychodzi w piątek. Ja jeżdżę do niego po 16,a o tej porze w szpitalu nikt mi nie skopiuje płyty ani badań bo jakiś punkt jest zamknięty. Ja niestety nie mam urlopu dopiero zaczęłam prace, a urlop wykorzystałam na własny ślub. Wobec czego jestem w kropce. Jedynie tato może skopiować tą dokumentację, a on całkiem jest rozbity. |
Spróbuj zadzwonić do szpitala w ciągu dnia, najlepiej jakoś koło 12 (będzie już po obchodzie) i poprosić o chwilę rozmowy z lekarzem prowadzącym. Jeśli się uda, zapytaj go, czy możesz prosić o skserowanie wyniku TK klatki piersiowej (za opłatą, jeśli trzeba) i pozostawienie np. w dyżurce pielęgniarek bądź w sekretariacie, jeśli będzie jeszcze czynny. Manewr ryzykowny, ale czasem warto spróbować - lepsze to, niż nic.
Oczywiście jeśli jesteś upoważniona przez tatę do wglądu w wyniki.
Możesz też spróbować porozmawiać z tatą, by to on poprosił lekarza o skserowanie wyniku.
W każdym razie do zrobienia kopii macie pełne prawo.
fefkunia86 napisał/a: |
A co z operacyjnością przy zajętej tętnicy płucnej? |
Zasadniczo wyklucza to operacyjność. Natomiast nie wiadomo czy tętnica jest np. "wtopiona" w guza, czy guz ją nacieka, modeluje, przylega. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-04, 00:20 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
fefkunia86 napisał/a: | Znalazłam ciekawy artykuł o operacyjności raka z przerzutami do węzłów chłonnych śródpiersia. Nie wiem czy mogę podać linka. |
Oczywiście, poprosimy.
Wówczas łatwiej będzie odnieść się do Twoich pytań.
Czy macie w ogóle wynik TK klatki piersiowej? Bo piszesz o wnioskach z takowego wynikających, natomiast my tego wyniku nie znamy - ciężko jest więc się opierać nam na czymś, czego tu nie ma
Rozumiem, że być może lekarze na razie nie udostępnili Wam wyniku, jednak w miarę możliwości dobrze byłoby go zdobyć - zwłaszcza w kontekście zadawanych przez Ciebie pytań.
fefkunia86 napisał/a: | Węzły układają się pakietowo co to znaczy, czy to mówi o tym jak dużo węzłów jest zajętych? |
Nie wiemy które węzły dokładnie. Ale ogólnie pakiet węzłów świadczy o ich nowotworowym charakterze.
fefkunia86 napisał/a: | Koleżanka absenteeism pisała, że wycinek pobrany podczas bronchoskopii może potwierdzić lub wykluczyć raka, ale przecież lekarze już mówią, że to rak czy pulmunolodzy aż tak mogą się mylić? |
Oczywiście, że na podstawie samego obrazu TK lekarz może rozpoznać nowotwór - bywa, że obraz TK nie daje ku temu żadnych wątpliwości. Natomiast jednoznaczne potwierdzenie i rozpoznanie rodzaju nowotworu może być postawione na podstawie zbadania pobranego wycinka tkanki guza (bądź węzła w przypadku mediastinoskopii - badania węzłów chłonnych).
fefkunia86 napisał/a: | Chodzi mi również o zajęcie węzłów czy tej tętnicy ogólnie czy spotkaliście się z czymś takim, że pulmonolog się mylił w tym aspekcie? |
Jeśli opinia pulmonologa bazuje na badaniu TK klatki, opisanym przez radiologa - wątpliwe, by się mylił.
To nie pulmonolog ocenia, co jest zajęte i w jakim stopniu, a lekarz opisujący badanie TK. Pulmonolog / onkolog bazują na jego opisie (choć oczywiście oglądają też zdjęcia). |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-02, 16:36 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
fefkunia86 napisał/a: | Czy gorączkę spowodował rak po pobraniu wycinków? |
Bardziej obstawiałbym infekcję - wbrew pozorom w szpitalu o to nietrudno. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-01, 22:44 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
Ciężko znaleźć takie badanie, które by to jednoznacznie potwierdziło / wykluczyło.
Dobrze byłoby w ogóle, żebyś umieściła tu - jak już będziesz miała - wynik USG jamy brzusznej. Ogólnie wypis ze szpitala - dowiemy się wtedy, jakie są wartości AspAT, AlAT, bilirubiny - to już nam coś powie o wątrobie.
A mamę zamiast do rodzinnego - wysyłaj do pulmonologa. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-01, 21:14 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
Anelia bardzo mądrze napisała już w zasadzie wszystko, co o metodach typu pestki moreli można powiedzieć. Zalinkowała też posty, w którym można znaleźć inne linki dot. tego rodzaju "terapii". Polecam wszystko wnikliwie przeczytać.
Jeśli chodzi o wątrobę - być może wykonają TK jamy brzusznej, skoro w USG nie ma jednoznacznego obrazu, ewentualnie powtórzą USG.
Oczywiście na razie trzeba czekać na wynik histopatologii. Jednak jeśli węzły układają się w pakiety, to oznacza, że niestety prawdopodobnie są zajęte nowotworowo. Aczkolwiek potwierdzić ( / wykluczyć) istnienie choroby nowotworowej może jedynie histpat wycinka. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-29, 15:09 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
Na podstawie samego RTG nie da się tego stwierdzić, dlatego wykonano dalsze badania. Trzeba czekać na wyniki. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-29, 14:48 Temat: PROŚBA W WYJAŚNIENIU OPISU BADANIA RTG TATY PROSZĘ O POMOC |
fefkunia86 napisał/a: | czy to możliwe, że to nie rak? |
Póki nie ma jednoznacznej diagnozy zawsze wyjścia są dwa - to rak, albo to nie rak.
fefkunia86 napisał/a: | po co antybiotyk? |
Takie pytania chyba najlepiej skierować do lekarza prowadzącego.
Być może znaleziono jakiś stan zapalny, infekcję. |
|