Autor |
Wiadomość |
Temat: Co robić - nowotwór płuc ! |
absenteeism
Odpowiedzi: 40
Wyświetleń: 17836
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-18, 21:07 Temat: Co robić - nowotwór płuc ! |
Tomek napisał/a: | Co do leczenia....." randomizowane badanie kliniczne 3 fazy oceniające leczenie skojarzone Gemcitabiną i Carboplatyną z zastosowaniem lub bez zastosowania INIPARIBu" |
Domyślam się, że chodzi o badanie kliniczne ECLIPSE:
• Trial of Gemcitabine/Carboplatin With or Without Iniparib (SAR240550) (a PARP1 Inhibitor) in Subjects With Previously Untreated Stage IV Squamous Non-Small-Cell Lung Cancer (NSCLC) (ECLIPSE) |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-17, 08:42 Temat: Co robić - nowotwór płuc ! |
Cytat: | Powiedział też że rozważają zastosowanie "leku testowego" jako leczenia pierwszego rzutu. I tu jest problem ponieważ nie wiem jakiego. Mamcia nie pamięta jego nazwy a ja nie mogę dodzwonić się do doktorka. Co jest teraz testowane w leczeniu NDRP ? Tarceva? |
Może chodzi mu o jakieś badanie kliniczne?
Niestety jedynym sposobem jest zapytanie lekarza, my się nie domyślimy "co autor miał na myśli"
Tomek napisał/a: | Czym to może być spowodowane? Na forum znalazłem o prawdopodobnych przyczynach: niewydolność krążeniowa, tamponada serca. |
Myślę, że objawy tamponady byłyby bardziej uciążliwe i widoczne, niż tylko spadek ciśnienia. Jest coś takiego jak triada Becka - klasyczny objaw tamponady serca, na który składają się niskie ciśnienie tętnicze krwi, nadmierne wypełnienie powierzchownych żył szyjnych i przytłumione tony serca. U mamy ten objaw nie występuje.
Jeśli mama dużo leży przez pobyt w szpitalu, niskie ciśnienie może być też tym spowodowane. Najważniejsze, że jest pod kontrolą lekarzy. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-08, 14:32 Temat: Co robić - nowotwór płuc ! |
Tomek napisał/a: | Wczorajsze USG brzucha wykluczyło przerzut do wątroby. Tak powiedział lekarz.
Czy na podstawie samego USG jest w stanie to określić? |
Nigdy nie można nic powiedzieć w 100%, ale USG to standardowe badanie, jakie wykonuje się w takim wypadku i jeśli nie wykazuje ono niczego niepokojącego, to przyjmuje się iż brak jest przerzutów. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-11-02, 15:17 Temat: Co robić - nowotwór płuc ! |
Tomek napisał/a: | Zbliża się dzień, w którym moja mama ma się stawić na dalszą diagnostykę. |
Będzie normalnie przyjęta na oddział z powodu bronchoskopii? Na kilka dni?
Badanie często jest wykonywane ambulatoryjnie, o ile nie dochodzi w jego trakcie lub tuż po do powikłań, pacjent nie jest w żaden sposób zagrożony etc.
Tomek napisał/a: | Jak długo czeka się na wyniki bronchoskopii, |
7-14 dni.
Tomek napisał/a: | kiedy pierwsza chemia? |
Najpierw trzeba mieć wynik bronchoskopii, potem można decydować o dalszym leczeniu. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-20, 14:17 Temat: Co robić - nowotwór płuc ! |
Pewnie i można.
Nie każdego jednak na to stać. Nie zawsze też termin jest szybszy niż w szpitalu. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-10-20, 08:06 Temat: Co robić - nowotwór płuc ! |
Oczywiście póki nie będzie wykonana bronchoskopia z pobraniem wycinka na histopatologię nie będzie można w 100% stwierdzić, iż jest nowotwór, jednak niestety wszystko na to wskazuje.
Zmiany są już rozsiane do obu płuc, co wg obecnej klasyfikacji TNM oznacza cechę M1a i daje IV - najwyższy - stopień zaawansowania choroby. Jedynym możliwym leczeniem do zastosowania będzie tu więc leczenie paliatywne - wydłużające życie pacjenta i poprawiające jego jakość, jednak nie mające na celu trwałego wyleczenia. Zapewne chemioterapia.
Dbajcie na razie o mamę, by się nie przeziębiła, bo to przesunie w czasie dalsze leczenie.
Przydałoby się też USG jamy brzusznej, ale to pewnie wykonają na oddziale. |
|