1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Witam Wszystkich! Bardzo proszę o interpretację badania RTG |
absenteeism
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 7234
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-03, 21:29 Temat: Witam Wszystkich! Bardzo proszę o interpretację badania RTG |
nuna27 napisał/a: | Jak myślicie Państwo,czy waszym zdaniem operacja jest możliwa? |
Być może, jeśli zmiany zmniejszą się na tyle, by nie było ryzyka uszkodzenia dużych naczyń i nie będzie innych przeciwwskazań. Natomiast decyzję powinien podjąć chirurg w konsultacji z onkologiem (nie wiem jakich lekarzy prosiliście o opinię).
nuna27 napisał/a: | na karcie było napisane C34.9.Co to może oznaczać |
Rozpoznanie wg ICD - 10: Nowotwór złośliwy (oskrzele lub płuco, nieokreślone)
nuna27 napisał/a: | jaka jest długość przeżywalności tylko po chemii i radioterapii a jaka po operacji? |
Na pewno sama chemio/radioterapia w raku płuca są leczeniem paliatywnym (zresztą pisałam o tym wcześniej w Twoim wątku), zaś operacja jest szansą na wyleczenie pacjenta. Tak więc w teorii operacja daje większe szanse pacjentowi, czyt. dłuższą przeżywalność, bo daje możliwość wyleczenia pacjenta a nie tylko - mówiąc kolokwialnie - "zaleczenia" choroby na jakiś czas.
nuna27 napisał/a: | Jutro jedzie na drugą chemię ,bierze czarną. |
Nie mam pojęcia co to jest "czarna chemia" tzn. kiedy dostaje kroplówkę to jest ona przykryta czymś, a "kabelek" jest czarny?
nuna27 napisał/a: | A propos chemii-mama podczas pierwszego 7 dniowego pobytu w szpitalu brała chemię w kroplówkach następnie była przerwa a potem dostała chemię w tabletkach i to wszystko w przeciągu siedmiu dni .Czy ktoś wie dlaczego tak lekarze postąpili? Z koleii teraz czyli jutro mama jedzie na 3 dni lub na 7 dni tak powiedziała lekarka podczas ostatniego pobytu,ciekawa jestem czy to jest spowodowane ? |
Pewnie chodzi o schemat chemioterapii, może tak być. Zapytajcie po prostu jutro lekarza jaki schemat chemii mama dostaje. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-03-13, 23:31 Temat: Witam Wszystkich! Bardzo proszę o interpretację badania RTG |
Ponieważ na naszym Forum nie propagujemy (o czym mowa w Regulaminie, cz. II pkt. 9, 10), nie polecamy i nie opowiadamy się za tzw. medycyną naturalną/niekonwencjonalną, część postu została ukryta. Nie zamierzamy robić tu nikomu darmowej reklamy.
Nie znam tego człowieka i na pewno nikt na Forum Ci go nie poleci.
Standardy leczenia raka płuc są na całym świecie takie same, są to metody oparte na wieloletnich badaniach i sprawdzone. Nie szukaj cudotwórców, którzy za ciężkie pieniądze narobią pacjentowi jedynie złudnej nadziei.
Jeśli potwierdzi się u Was diagnoza raka możliwości leczenia będziecie mieć takie same jak na całym świecie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-03-13, 19:39 Temat: Witam Wszystkich! Bardzo proszę o interpretację badania RTG |
Tak, jest ok. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-03-13, 09:38 Temat: Witam Wszystkich! Bardzo proszę o interpretację badania RTG |
nuna27 napisał/a: | (...)nurtuje mnie sprawa tej operacji.Czy ona jest naprawdę niewykonalna? Czy jest ktoś kto operuje takie trudne przypadki? |
Na ten moment, kiedy guz modeluje tętnicę płucną, jest niewykonalna ponieważ podczas usuwania całego guza mogłoby dojść do uszkodzenia tętnicy i w konsekwencji wykrwawienia się pacjenta na śmierć.
Cytat: | tylko radykalny zabieg może realnie przedłuzyć mamie życie, bo chemia jest chemią -guz nie zniknie[ |
Uzupełniając- tylko radykalny zabieg operacyjny w przypadku raka płuca może być podstawą do postawienia rokowań o wyleczeniu. Sama chemioterapia, bez leczenia operacyjnego, jest postępowaniem paliatywnym - wydłużającym życie nierzadko i o kilka lat w dobrym stanie, ale tylko paliatywnym.
Cytat: | Przypomina mi się,że lekarz mówił, że powtórna bronchoskopia jest potrzebna aby stwierdzić czy jest to rak złośliwy czy nie(?) |
Bronchoskopia jest konieczna aby stwierdzić z jakiego rodzaju zmianą w płucach mamy do czynienia.
Cytat: | Proszę napisać mi czy gdyby doszło do operacji to szanse na w miare długie życie jest realne? |
"W miarę długie życie" to pojęcie tak względne, że nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie. Aby doszło do operacji, jeśli byłby to rak płuc, musi być spełnionych wiele czynników - stan pacjenta pozwalać musi na rozległy zabieg, tak samo wydolność oddechowa, musi zadziałać odpowiednio chemioterapia przedoperacyjna aby chirurdzy w ogóle podjęli się operacji. O tych wszystkich czynnikach nic jeszcze nie możemy powiedzieć, więc nie czuję się władna do określania rokowań po zabiegu.
Cytat: | Jak się pani wydaje jak to może być wszystko zaawansowane? To nie jest chyba ostatnia (chyba4) faza choroby? Bo przecież w tej fazie lekarze nie proponują operacji, możliwe jest tylko leczenie paliatywne(czy jakoś tak), to musi być wcześniejsza faza... |
Poczekajmy na wyniki bronchoskopii - dopiero wtedy będzie można określić stan zaawansowania, na razie nie wiadomo czy to rak i jakiego rodzaju.
Na pewno w każdym razie nie jest to stadium IV zaawansowania.
USG jamy brzusznej było wykonywane? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-03-11, 22:16 Temat: Witam Wszystkich! Bardzo proszę o interpretację badania RTG |
Nie jestem Panem Doktorem, ale mimo to odpowiem.
Na podstawie ww. badań nie da się stwierdzić jaki to rodzaj raka ani czy w ogóle na 100% jest to nowotwór. Takiej wiedzy może dostarczyć jedynie bronchoskopia, dlatego tak - konieczne jest powtórne jej wykonanie.
Ponieważ guz modeluje tętnicę płucną, operacja w tym momencie byłaby bardzo ryzykowna i - jeśli potwierdzi się, iż jest to nowotwór i będzie informacja o tym jaki - faktycznie najpierw powinna być zastosowana chemioterapia i zależnie od jej efektu należałoby rozważać operację.
Aby móc powiedzieć coś więcej konieczny jest wynik bronchoskopii. |
|
|