Autor |
Wiadomość |
Temat: Opis zdjęcia RTG - PROSZĘ O POMOC |
absenteeism
Odpowiedzi: 44
Wyświetleń: 21040
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-08, 21:35 Temat: Opis zdjęcia RTG - PROSZĘ O POMOC |
Przy stopniu IIA zaawansowania powinno się wg zaleceń PUO rozważyć chemioterapię pooperacyjną, tym bardziej konsultacja u onkologa byłaby wskazana. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-08, 20:54 Temat: Opis zdjęcia RTG - PROSZĘ O POMOC |
Moim zdaniem konsultacja onkologiczna byłaby na miejscu, zdiagnozowano w końcu nowotwór, a tym zajmuje się onkolog. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-03-17, 17:01 Temat: Opis zdjęcia RTG - PROSZĘ O POMOC |
Madzia_b78 napisał/a: | Mam pytanie odnośnie operacji , czy mogę mamie pomóc się do niej przygotowac i jak jej pomóc już po . Wiem, że szpital to jedno a pomoc najbliższych to drugie . |
Nie bardzo. Wiadomo, że po operacji mama będzie obolała, słaba - po prostu bądź z nią i staraj się jak najlepiej ulżyć w tym trudnym czasie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-03-10, 13:05 Temat: Opis zdjęcia RTG - PROSZĘ O POMOC |
Wszystko zależy od tego jak zareaguje na leczenie - raki niedrobnokomórkowe (a do nich należy rak płaskonabłonkowy) różnie reagują na chemioterapię, nie można więc z góry założyć czy procentowo określić jak będzie u Was. Guz jest pojedynczy, nie są zajęte węzły śródpiersia a węzeł przyaortalny też nie jest dramatycznie duży - to na pewno rokuje dobrze.
Wygrana z rakiem to proces zdecydowanie długofalowy i nie podejmuję się w tym momencie stwierdzić jakie macie szanse na wygraną.
Poza tym jesteście jeszcze przed konsultacją torakochirurgiczną (mam nadzieję, że w porozumieniu z onkologiem), więc ciężko wyrokować bez wiedzy jakie leczenie planują lekarze. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-03-10, 12:37 Temat: Opis zdjęcia RTG - PROSZĘ O POMOC |
Carcinoma planoepitheliale - rak płaskonabłonkowy
Na plus - brak zajęcia węzłów chłonnych wnęk i śródpiersia, brak zmian w drugim płucu
Na minus - towarzysząca niedodma, naciek tętnicy płucnej
Myślę, że lekarze będą się skłaniać ku chemioterapii i zależnie od efektu jej działania rozważą operacyjne usunięcie zmiany. Wówczas byłaby mowa o teoretycznej opcji wyleczenia.
Oczywiście jeżeli wydolność oddechowa pozwalałby na przeprowadzenie zabiegu. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-02-22, 08:23 Temat: Opis zdjęcia RTG - PROSZĘ O POMOC |
paula21 napisał/a: | uważam, że jeśli nie ma się kompletu wszystkich badań nie powinno się ludzi skazywać od razu na nowotwór. |
Ależ nikt tego nie robi. Napisaliśmy przecież, że bez dalszej diagnostyki nie da się nic pewnego stwierdzić. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-02-21, 18:56 Temat: Opis zdjęcia RTG - PROSZĘ O POMOC |
Tak jak we wnioskach co do RTG - wygląda to niestety na nowotwór, ale bez dalszej diagnostyki nic nie da się powiedzieć.
Dobrze, że zlecone jest TK i bronchoskopia. Jak będą wyniki - przytocz je tutaj.
Może do czwartku udałoby Wam się też zrobić szybko USG jamy brzusznej? Chyba, że także planują je w szpitalu. |
|