Autor |
Wiadomość |
Temat: rak okrężnicy z przerutami do wątroby- hipertermia |
absenteeism
Odpowiedzi: 25
Wyświetleń: 10423
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-09-12, 19:35 Temat: rak okrężnicy z przerutami do wątroby- hipertermia |
Prosimy o przepisanie W CAŁOŚCI [tak, nawet jak jest wszystko inne bez zmian to również prosimy o zacytowanie całości wyniku] obu wyników TK (bo wcześniej zdaje się też był skrót) świeżego i poprzedniego. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-08-31, 19:18 Temat: rak okrężnicy z przerutami do wątroby- hipertermia |
Może mieć to związek. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-08-31, 17:44 Temat: rak okrężnicy z przerutami do wątroby- hipertermia |
mate302 napisał/a: | Co to znaczy słabo hipodensyjne? |
Że mają niższy współczynnik pochłaniania promieniowania w stosunku do otoczenia.
mate302 napisał/a: | czy to ze nie ulegaja wzmocnieniu... oznacza ze sa to zmiany meta? |
Zmiany nowotworowe zwykle ulegają wzmocnieniu kontrastowego, jednak w wyniku opisano:
mate302 napisał/a: | obraz tk może odpowiadac w pierwszej kolejnosci procesowi metastatycznemu (w fazie poczatkowej) |
co oznacza, że radiologicznie wyglądają one jednak na zmiany przerzutowe. Niemniej pewności 100% nie ma.
mate302 napisał/a: | Czy z tego wyniku mozna stwierdzic czy sa przerzuty do węzłow chlonnych? |
W tym badaniu - nie.
mate302 napisał/a: | co oznacza sladowa objętosc plynu przesiekowego w zachylkach jamy otrzewnej? |
Oznacza właśnie to co napisałaś może wyjaśnij co jest niejasne, co to jest przesięk? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-08-29, 19:11 Temat: rak okrężnicy z przerutami do wątroby- hipertermia |
mate302 napisał/a: | Czy mozna jakos po tym poznac na ile choroba sie zatrzymała |
Na ile - nie. Natomiast jest to znak, że prawdopodobnie (żaden marker nigdy nie da pewności takiej jak badanie obrazowe) jest odpowiedź na leczenie.
mate302 napisał/a: | ato ASP i ALT są w normie, obydwa ok.20, jedno 21 a drugie chyba 19, teraz nie pamietam dokładnie, ale na 100% ok. 20 czy przy przerzutach nie powinny byc podwyzszone? |
Nie, nie muszą być podwyższone. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-08-27, 20:39 Temat: rak okrężnicy z przerutami do wątroby- hipertermia |
mate302 napisał/a: | nie wiem co jeszcze jest wazne |
mate302 napisał/a: | Mój tato 2 lata temu miała wyciety guz okrężnicy, wiem ze było G2, |
Jak duży, jaki był dokładny zakres operacji, czy były przerzuty do węzłów chłonnych, jeśli tak - ile.
mate302 napisał/a: | a kiedy zabiegi typu hipertermia moga pomóc, w jakich przypadkach? |
Ale mówimy o ogólnej hipertermii czy o HIPECu? (dootrzewnowej chemioterapii perfuzyjnej w hipertermii)?
mate302 napisał/a: | A czy to, że marker jest 5,8, a marker Ca19-9 jest w normie, czy to dobrze rokuje |
Jeśli CEA w trakcie leczenia spada, to dobry znak. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-08-27, 19:33 Temat: rak okrężnicy z przerutami do wątroby- hipertermia |
mate302 napisał/a: | Chciałam zapytac czy jest mozliwosc aby chemia zniszczyla te zmiany i wstrzymałam postep choroby na jakis czas, jesli tak to na jaki? |
Tego nikt nie określi. Celem leczenia jest zatrzymanie / cofnięcie choroby, jednak czy będzie to miało miejsce - czas pokaże.
mate302 napisał/a: | Mnogie ogniska o średnicy do 15 mm to znaczy ze moze ich byc 5, 10, 50? |
To znaczy, że jest ich dużo na tyle, by nie wyliczać kolejnych wraz z wymiarami, że mają podobne wymiary, < 15 mm. Nie wiemy co opisujący miał dokładnie na myśli
mate302 napisał/a: | Jakie sa statystycznie rokowania? |
A jakie było pierwotne stadium zaawansowania?
mate302 napisał/a: | A przede wszystkim chciałam zapytac czy zabiegi typu hipertermia moga tu pomóc? |
Nie znając dokładnych wyników badań, historii choroby i leczenia nie da się odpowiedzieć na to pytanie. |
|