Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak Jelita grubego |
absenteeism
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 4966
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 12:59 Temat: Rak Jelita grubego |
tomexx napisał/a: | A czy to normalne w trakcie chemii aby występowały takie wymioty? |
Wymioty są jednym ze skutków ubocznych leczenia chemioterapią - nie mamy informacji czy pacjentka przyjmowała leki p/wymiotne. Jeśli mimo to ich nasilenie byłoby niepokojące, zawsze trzeba skontaktować się z lekarzem prowadzącym - tym bardziej, jeśli dochodzą do tego takie dolegliwości bólowe. Przez internet nie da się powiedzieć co się dzieje.
Jeśli boli, trzeba włączyć odpowiednie leczenie p/bólowe. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 12:35 Temat: Rak Jelita grubego |
W TK nic o przerzucie do żołądka nie ma, niemniej od jego wykonania minęły 2 miesiące - nie da się wykluczyć powstania go w tym okresie (chociaż stosunkowo rzadko rak jelita grubego przerzutuje do żołądka), bądź też większej rozległości zmian w obrębie jamy brzusznej, które mogą np. uciskać żołądek i powodować takie dolegliwości.
tomexx napisał/a: | Co wówczas gdy osłabienie jest tak duże że nie można pobierać chemii? |
Czeka się po prostu aż pacjent będzie na tyle silny, by móc dostać chemię. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 12:12 Temat: Rak Jelita grubego |
Ale zgoda na publikację jest?
Nie wiem czy TK z maja było wykonywane na tym samym sprzęcie co poprzednie ze stycznia, a przede wszystkim czy wynik ze stycznia był dostarczony do porównania, bo opisy się mocno różnią uszczegółowieniem. Niemniej opierając się na tym, co mamy, wygląda to niestety na progresję w trakcie obecnej chemioterapii - wcześniej zmiana miała ok. 7x8 cm, obecnie jest 9x7 cm, cały czas obecne są nacieki na nerkę. Także w tej sytuacji nie wiem, czy jest zasadne kontynuowanie obecnego schematu chemioterapii. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 11:02 Temat: Rak Jelita grubego |
tomexx napisał/a: | Niestety nie uzyskam wiedzy na ten temat. |
Przepraszam, ale z ciekawości - nie możesz zapytać cioci, skoro pozwoliła Ci zamieścić tutaj jej wyniki? Bo rozumiem, że pozwoliła i wszystko dzieje się za jej zgodą? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 10:55 Temat: Rak Jelita grubego |
tomexx napisał/a: | Jeśli chodzi o histpat z 2010, nie mam wiedzy na ten temat. |
tomexx napisał/a: | Nie mam pojęcia jaką chemię brała po operacji w 2010r. |
A jest szansa żebyś tę wiedzę uzyskał?
tomexx napisał/a: | Rezultat chemii był zadowalający. |
To znaczy? Regresja całkowita?
Abyśmy mogli odpowiedzieć jaka jest "sytuacja" (choć to mocno ogólne pytanie), musimy wiedzieć o tym, co działo się wcześniej - dokładnie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-07-23, 10:19 Temat: Rak Jelita grubego |
tomexx napisał/a: | U mojej cioci 2 lata temu wykryto raka jelita grubego. |
2 lata temu? W wynikach mowa jest o hemikolektomii lewostronnej z powodu nowotworu w 2010 - jaki był wówczas histpat?
tomexx napisał/a: | Przeszła operację, następnie brała chemię. |
Jaką chemię? Ile cykli? Z jakim rezultatem - jakie były wyniki badań obrazowych?
tomexx napisał/a: | Proszę o pomoc w odczytaniu wyników hiso-pat i innych robionych po kilku seriach chemii. |
A jakie masz konkretne pytania?
Ponieważ wymazałeś daty z dokumentacji, prosimy o uszczegółowienie kiedy było wykonane TK (zał. nr 4) i z jakimi datami miały miejsce poszczególne cykle chemii. |
|