1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: emocje -piszcie o nich, to bardzo ważne! |
Zebra
Odpowiedzi: 192
Wyświetleń: 59494
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2011-10-27, 12:24 Temat: emocje -piszcie o nich, to bardzo ważne! |
JustynaS1975 napisał/a: | parę razy w życiu już było bardziej boleśnie. I następny mam dla siebie dowód, nie wybiegam w zbyt daleką przyszłość. |
|
Zebra
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2011-10-25, 11:51 Temat: emocje -piszcie o nich, to bardzo ważne! |
W pełni
To KIEDYŚ nie przysłoniło nam TERAZ |
Zebra
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2011-10-25, 11:43 Temat: emocje -piszcie o nich, to bardzo ważne! |
tekla napisał/a: | Świadomość, że JEST, TU i TERAZ jest najważniejsza. To, co najgorsze nadejdzie...kiedyś. |
My tak z Mamą miałyśmy, tylko że to "kiedyś" już mnie dopadło... |
Zebra
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2011-10-11, 17:40 Temat: emocje -piszcie o nich, to bardzo ważne! |
niki napisał/a: | cieżko chory człowiek nie ma siły ani na dyskusje ani na skupienie mysli | - dokładnie tak, tym bardziej, że chory nawet w ramach wdzięczności naprawdę chce słuchać i odpowiadać, tylko czasami już nie może
Moja Mama do mnie i do swojej przyjaciółki, gdy już trochę gorzej się czuła, mówiła "a teraz dziewczyny, wy zajmijcie się sobą, a ja się zdrzemnę. Za kilka minut dalej pogadamy" Dobrze w czasie choroby mieć osoby, którym można tak powiedzieć bez skrępowania. |
Zebra
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2011-10-11, 11:56 Temat: emocje -piszcie o nich, to bardzo ważne! |
JustynaS1975 napisał/a: | Gdy leżałam w izolatce i przychodził do mnie mój brat, dużo nie rozmawialiśmy (nie miałam za specjalnie siły). On oglądał TV, coś 'działał' na komputerze itp. Mnie to w ogóle nie przeszkadzało. Ja sobie mogłam odpoczywać (nie musiałam wysilać bardzo nadwątlonych) , on przy mnie był. I to mnie bardzo cieszyło, wystarczało. Było bardzo ważne. |
Gdy Mama była w izolatce to też u Niej byłam cała "opancerzona" , przynosiłam laptopa, oglądałyśmy tv, tylko się martwiła, żebym się nie udusiła w masce i cały czas chciała, żebym się wyluzowała i ją zdjęła, bo przecież moje bakterie Jej nie zaszkodzą
Zauważyłam, że najbardziej lubiła, gdy po prostu byłam, nie musiałam mówić. Później, gdy mogli przychodzić goście, bywała umęczona ich opowiadaniami. Nie wiem dlaczego, ale niektórzy nie dopuszczają ciszy.
Dobrze pamiętam z okresu w hospicjum, gdy się przebudziła i akurat przyszła moja ciocia, i zaczęła "nawijać" i zmuszać Mamę do odpowiedzi, Mama tak bardzo nie miała siły, że bardzo źle się poczuła, musiałam ciocię wyprosić. |
Zebra
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2011-10-09, 16:23 Temat: emocje -piszcie o nich, to bardzo ważne! |
JustynaS1975 napisał/a: | potem zrobili się tacy jak dawniej i spędziliśmy naprawdę superowski świąteczny wieczór |
Właśnie to chyba to o czym pisałam przed chwilą w poprzednim temacie. Z Mamą miałyśmy to szczęście, że nie musiałyśmy się zmieniać i to było "superowskie" , Ona po prostu też za dobrze mnie znała, gdy robił mi się czerwony czubek nosa mówiła "Płaczem mi nie pomożesz, przecież widzisz że żyję"
Uwielbiam Jej poczucie humoru i dystans do świata |
Zebra
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2011-07-10, 19:07 Temat: emocje -piszcie o nich, to bardzo ważne! |
Ostatnio powiedziałam bliskiej mi osobie, że są tylko dwie opcje, albo jestem wściekła, albo zrozpaczona |
|
|