1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak szyjki macicy przedinwazyjny |
Richelieu
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5032
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-03-20, 20:36 Temat: Rak szyjki macicy przedinwazyjny |
Goldclub napisał/a: | Carcinoma pracinvasivum colli uteri. Endocervicitis chronica. Fragmenta parva endometrii in stadio proliferationis. |
Rak przedinwazyjny szyjki macicy. Przewlekłe zapalenie kanału szyjki macicy. Małe fragmenty endometrium w stadium proliferacji.
Goldclub napisał/a: | czy drugi człon wyniku badania Endocervicitis chronica to zła informacja w przypadku rokowania powodzenia zabiegu amputacji szyjki , czy pozostaje bez znaczenia? |
Jest to informacja mówiąca o stanie zapalnym, zatem onkologicznie bez znaczenia. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-03-12, 08:15 Temat: Rak szyjki macicy przedinwazyjny |
Goldclub napisał/a: | Jutro mam również (planowane dużo wcześniej, przed pobraniem cytologii) usg sutków - oczywiście jestem zdania ,że nieszczęścia nigdy nie chodzą parami. |
W onkologii niestety czasem chodzą.
Ale mam nadzieję, że nie w Twoim przypadku, na razie nie ma podstaw, by mieć jakiekolwiek o to obawy.
Goldclub napisał/a: | czy Pana zdaniem mogłabym "pomóc" i wykonać dodatkowe badania, które mogłyby mieć znaczenie w dalszej diagnostyce podczas pobytu w oddziale? |
Wszystkie potrzebne badania powinny być zlecone przez lekarza prowadzącego leczenie i wykonane w szpitalu,
tak aby miał on pełną wiedzę potrzebną do prawidłowego poprowadzenia leczenia.
Goldclub napisał/a: | Lekarz prowadzący proponował wykonanie badania RTG klatki piersiowej , jeśli nie było wykonywane w na przełomie ostatnich 4 lat - wykonałam wynik badnia prawidłowy. |
Pod względem onkologicznym oczywiście "musiał" wyjść prawidłowy wynik: nie ma powodów, by było inaczej (pomijając wykrycie jakiejś innej niezależnej "niespodzianki", czego oczywiście Ci nie życzymy).
Goldclub napisał/a: | Czy poprostu czekać i cieszyć się z wiosennej pogody kopiąc z synem w piłę ? |
To jest najlepszy plan. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-03-11, 14:38 Temat: Rak szyjki macicy przedinwazyjny |
Goldclub napisał/a: | Ponieważ zdiagonzowano u mnie nowotwór |
Podane przez Ciebie mówią o stwierdzeniu obecności IV grupy cytologicznej,
co oznacza stan przednowotworowy albo nowotwór w stadium przedinwazyjnym (porównaj to opracowanie).
Goldclub napisał/a: | postawiłam sobie cel : wygrać z chorobą i danego słowa dotrzymam |
Nie będzie trudno, ponieważ jeszcze nie jest to nowotwór w stadium inwazyjnym,
zatem przy prawidłowym postępowaniu jego leczenie musi skończyć się powodzeniem.
Goldclub napisał/a: | czy mogę zostać poddana zabiegowi chirurgicznemu w "zwykłym"( jakkolwiek żle by to nie zabrzmiało) szpitalu z oddziałem ginekologicznym, czy z Państwa punktu widzenia lepszy byłby szpital onkologiczny? |
Leczenie polega na usunięciu ognisk zmienionych chorobowo z odpowiednim marginesem zdrowej tkanki,
zatem powinno wystarczyć wykonanie zabiegu w każdej placówce, nawet niekoniecznie szpitalu onkologicznym.
Goldclub napisał/a: | czy usunięcie większej części lub całkowite usunięcie szyjki macicy ( w moim konkretnym przypadku) zwiększa szanse na wyleczenie? |
Powinno być całkowicie wystarczające, przy założeniu, że występowanie zmian ogranicza się jedynie do tarczy lub sąsiednich okolic, o czym mówi podany przez Ciebie wynik badań.
Po usunięciu zmian zostaną one przebadane histopatologicznie, m.in. po to, by potwierdzić, że marginesy wokół usuniętych zmian są wolne od zmian.
Goldclub napisał/a: | czy w opisanym przeze mnie przypadku wylecznie 100% z choroby jest możliwe, czy karmię się tylko nadzieją? |
Jak najbardziej jest możliwe i co więcej, bardzo prawdopodobne, o czym mowa wyżej.
Będzie dobrze.
Pozdrawiam i witam Cię na forum. |
|
|