1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Mięsak macicy |
Richelieu
Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 18832
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-11-06, 19:14 Temat: Mięsak macicy |
moncia16 napisał/a: | Jeśli standardem chemia jest w III i IV stopniu choroby to dlaczego wszyscy lekarze się upierają że u mnie zastosowano prawidłowe leczenie? |
mufaso83 napisał/a: | Może DSS powie coś mądrego w temacie |
Na ten temat już się wypowiedziała:
DumSpiro-Spero napisał/a: | Leczenie uzupełniające (tu: chemioterapię) stosuje się tylko w III i IV st. zaawansowania.
Coś tu zatem jest nie tak. Dlaczego u chorej z I st. zaawansowania zastosowano leczenie właściwe dla III i IV st. zaawansowania? Czy brakuje nam tu jakichś informacji czy też jest to nieprawidłowość?
Czy zabrakło nam tu wyników jakichś badań obrazowych (np. klatki piersiowej)?
W załączonych wynikach widać jedynie nową (nie widoczną wcześniej) zmianę w jajniku prawym, nadal jednak nie uzasadnia to zastosowania chemioterapii.
pozdrawiam ciepło. |
moncia16 napisał/a: | Czy zdolność mitotyczna ma tu jakieś znaczenie? Nie wiem cze wspominałam ale pani doktor przy pierwszej wizycie własnie na to zwróciła uwagę... |
Być może jest to czynnik który o tym zdecydował, skoro ma wartość przekroczoną
(12 / 10 DPW - dopuszczalnych w polu widzenia).
Jednak ocena IM, poza tym, że wymieniona jako jeden z elementów raportu patomorfologicznego,
nie znajduje bezpośrednio podanego w aktualnych Zaleceniach (2013 r.) przełożenia na decyzje diagnostyczno-terapeutyczne.
Myślę, że w takiej niejednoznacznej sytuacji zawsze najlepszym wyjściem jest postawienie odpowiedniego pytania lekarzowi prowadzącemu leczenie. |
|
|