1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak szyjki macicy
Richelieu

Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 11344

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-07-25, 11:52   Temat: Rak szyjki macicy
puciania napisał/a:
Bardzo Was prosze o udzielenie mi odpowiedzi czy poza chemia i naświetlaniami jest jeszcze jakaś możliwość leczenia?

W aktualnych Zaleceniach (2013 r.) jest mowa o możliwości leczenia operacyjnego w niektórych przypadkach (str. 282):
Cytat:
IVB
W stopniu IVB (choroba uogólniona) stosuje się paliatywną CTH oraz leczenie chirurgiczne (możliwe do wycięcia przerzuty lub miejscowy nawrót).

Wygląda jednak na to, że w Waszej sytuacji nie będzie to możliwe:
zmiany przerzutowe w wątrobie bardzo rzadko kwalifikuje się do operacyjnego usunięcia,
z tego co wiem tylko w niektórych przypadkach w odniesieniu do pojedynczych izolowanych przerzutów;
zmian w okładzie kostnym nie poddaje się resekcjom w ogóle, lecząc je zachowawczo:
antydestrukcyjnie (bifosfoniany) i w razie potrzeby przeciwbólowo (radioterapią).
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-12-27, 09:51   Temat: Rak szyjki macicy
puciania napisał/a:
Bardzo bym prosiła o udzielenie mi odpowiedzi czemu moją mame ciągle boli z czym to może być związane? Przed naświetlaniami też ją bolało ale teraz jest coraz gorzej. Czy to mogą być powikłania po brachyterapii, czy związane z tym ze rak nie został wyleczony?

Myślę, że każda z tych możliwości może mieć miejsce.
Na pewno jest możliwe i prawdopodobne, że zwiększone dolegliwości bólowe wynikają z naświetlań jako ich skutek uboczny,
nie wyklucza to jednak, że mogą one także być skutkiem procesu nowotworowego.

Więcej na ten temat mógłby powiedzieć Wasz lekarz, znając dokładnie przebieg choroby i leczenia,
myślę, że trzeba zwrócić na to jego uwagę podczas najbliższej wizyty i poprosić o odpowiednie leczenie przeciwbólowe.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-06-20, 07:36   Temat: Rak szyjki macicy
puciania napisał/a:
na czym mniej wiecej polega ta terapia

Opis z ilustracjami znajdziesz np. w tej prezentacji, inny opis w tym opracowaniu.

puciania napisał/a:
jak jest skuteczna

Z racji bliskiej lokalizacji źródła promieniowania i związanej z tym skupionej dużej dawki jest to metoda bardzo skuteczna,
oczywiście w przypadku napromieniania odpowiednio skupionych zmian o dość ograniczonych rozmiarach.

puciania napisał/a:
jakie moga byc skutki uboczne tego leczenia

Jak dla każdej radioterapii, są omówione w wyżej linkowanych opracowaniach,
krótko także tutaj.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-06-15, 15:38   Temat: Rak szyjki macicy
puciania napisał/a:
czy to możliwe, że wyniki które przyszły z wycinka są prawidłowe gdzie cytologia wyszła w porządku?

Wyniki badania pobranego wycinka należy traktować jako wiarygodne,
gdyż laboratoryjne mikroskopowe badanie histopatologiczne jest metodą najbardziej dokładną.

puciania napisał/a:
czy rak mógł mamie pojawić sie w przeciągu trzech miesięcy?

Rak mógł także rozwijać się nawet dłużej, jest możliwe, że badanie cytologiczne mogło go nie wykryć,
szczególnie jeśli mamy do czynienia ze wczesnym stadium zaawansowania choroby.

puciania napisał/a:
jakie leczenie może czekać mamę?

Sposób leczenia zależy od zaawansowania choroby.
Może polegać na wykonaniu zabiegu chirurgicznego (usunięcia szyjki macicy)
ewentualnie uzupełnionego radioterapią / chemioradioterapią.
Szczegółowo jest to opisane w odpowiednich Zaleceniach (2011 r.) od str. 260.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron