1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak szyjki macicy |
Richelieu
Odpowiedzi: 24
Wyświetleń: 11344
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-07-25, 11:52 Temat: Rak szyjki macicy |
puciania napisał/a: | Bardzo Was prosze o udzielenie mi odpowiedzi czy poza chemia i naświetlaniami jest jeszcze jakaś możliwość leczenia? |
W aktualnych Zaleceniach (2013 r.) jest mowa o możliwości leczenia operacyjnego w niektórych przypadkach (str. 282):
Cytat: | IVB
W stopniu IVB (choroba uogólniona) stosuje się paliatywną CTH oraz leczenie chirurgiczne (możliwe do wycięcia przerzuty lub miejscowy nawrót). |
Wygląda jednak na to, że w Waszej sytuacji nie będzie to możliwe:
zmiany przerzutowe w wątrobie bardzo rzadko kwalifikuje się do operacyjnego usunięcia,
z tego co wiem tylko w niektórych przypadkach w odniesieniu do pojedynczych izolowanych przerzutów;
zmian w okładzie kostnym nie poddaje się resekcjom w ogóle, lecząc je zachowawczo:
antydestrukcyjnie (bifosfoniany) i w razie potrzeby przeciwbólowo (radioterapią). |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-27, 09:51 Temat: Rak szyjki macicy |
puciania napisał/a: | Bardzo bym prosiła o udzielenie mi odpowiedzi czemu moją mame ciągle boli z czym to może być związane? Przed naświetlaniami też ją bolało ale teraz jest coraz gorzej. Czy to mogą być powikłania po brachyterapii, czy związane z tym ze rak nie został wyleczony? |
Myślę, że każda z tych możliwości może mieć miejsce.
Na pewno jest możliwe i prawdopodobne, że zwiększone dolegliwości bólowe wynikają z naświetlań jako ich skutek uboczny,
nie wyklucza to jednak, że mogą one także być skutkiem procesu nowotworowego.
Więcej na ten temat mógłby powiedzieć Wasz lekarz, znając dokładnie przebieg choroby i leczenia,
myślę, że trzeba zwrócić na to jego uwagę podczas najbliższej wizyty i poprosić o odpowiednie leczenie przeciwbólowe. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-06-20, 07:36 Temat: Rak szyjki macicy |
puciania napisał/a: | na czym mniej wiecej polega ta terapia |
Opis z ilustracjami znajdziesz np. w tej prezentacji, inny opis w tym opracowaniu.
puciania napisał/a: | jak jest skuteczna |
Z racji bliskiej lokalizacji źródła promieniowania i związanej z tym skupionej dużej dawki jest to metoda bardzo skuteczna,
oczywiście w przypadku napromieniania odpowiednio skupionych zmian o dość ograniczonych rozmiarach.
puciania napisał/a: | jakie moga byc skutki uboczne tego leczenia |
Jak dla każdej radioterapii, są omówione w wyżej linkowanych opracowaniach,
krótko także tutaj. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-06-15, 15:38 Temat: Rak szyjki macicy |
puciania napisał/a: | czy to możliwe, że wyniki które przyszły z wycinka są prawidłowe gdzie cytologia wyszła w porządku? |
Wyniki badania pobranego wycinka należy traktować jako wiarygodne,
gdyż laboratoryjne mikroskopowe badanie histopatologiczne jest metodą najbardziej dokładną.
puciania napisał/a: | czy rak mógł mamie pojawić sie w przeciągu trzech miesięcy? |
Rak mógł także rozwijać się nawet dłużej, jest możliwe, że badanie cytologiczne mogło go nie wykryć,
szczególnie jeśli mamy do czynienia ze wczesnym stadium zaawansowania choroby.
puciania napisał/a: | jakie leczenie może czekać mamę? |
Sposób leczenia zależy od zaawansowania choroby.
Może polegać na wykonaniu zabiegu chirurgicznego (usunięcia szyjki macicy)
ewentualnie uzupełnionego radioterapią / chemioradioterapią.
Szczegółowo jest to opisane w odpowiednich Zaleceniach (2011 r.) od str. 260. |
|
|