1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Dysplazja szyjki macicy |
Richelieu
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 15958
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-05-07, 06:56 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
iwanka12 napisał/a: | Dzien dobry
jestem znow ponownie z zapytaniem do Pana doktora. |
In saecula saeculorum.
Pan doktór cóś nierychliwy ... To może ja nieśmiało pozwolę sobie głos zabrać ...
iwanka12 napisał/a: | czy ten czas 2,5 miesiaca moze spowodowac ze pojawia sie komorki rakowe zanim sie doczekam tej konizacji? |
Sądzę, że choć jest to możliwe, to niekoniecznie tak musi się stać.
A jeśli nawet doszłoby do lokalnego powstania ognisk nowotworu,
to jest to na tyle niedługi czas, że nie powinien mieć decydującego znaczenia dla pogorszenia Twojej sytuacji.
Z drugiej strony oczywiście dobrze byłoby, gdyby ten czas dało się znacznie skrócić, jeśli będzie to możliwe,
moim zdaniem optymalnie byłoby do nie więcej niż 4 tygodni. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-04-22, 06:44 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
iwanka12 napisał/a: | Proszę mi doradzić czy gdyby byl wybór zabieg albo obserwacja czy zdecydować się na zabieg .? |
Jeśli lekarz proponowałby zabieg konizacji, to prawdopodobnie wybrałbym tę opcję,
po zasięgnięciu jego opinii i upewnieniu się, że zapewni to z dużym prawdopodobieństwem radykalne pozbycie się problemu.
iwanka12 napisał/a: | Dlaczego nie ma korelacji miedzy cytologia a wynikiem histopatologicznym w tych moich badaniach,może któreś z nich jest fałszywe? |
Raczej nie traktowałbym tej różnicy w kategorii fałszywości jednego z wyników, a jako możliwą różnicę,
która może wynikać np. z tego, że są to wyniki otrzymane innymi metodami, a być może różniły się przebadane próbki.
iwanka12 napisał/a: | dlaczego jest dysplazja skoro nie mam wirusa HPV. |
W spotykanych opracowaniach zwykle jest mowa o tym, że przyczyną powstania dysplazji 'może być' albo 'zazwyczaj jest' zakażenie wirusem HPV (tj. koilocytoza).
Nie wynika z tego, że 'musi być', z czego można by wnosić, że być może nie zawsze powstanie dysplazji musi być spowodowane infekcją HPV.
Poza tym przynajmniej w niektórych opracowaniach jest mowa o możliwości samoistnego ustąpienia zakażenia HPV,
może mogłoby to być przyczyną nie wykrycia obecności HPV w przypadku stwierdzenia dysplazji ? |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-04-21, 20:54 Temat: Dysplazja szyjki macicy |
Zanim moją wypowiedź uzupełni ewentualnie skoryguje Pan Doktor, do którego zapytanie jest kierowane,
pozwolę sobie krótko odpowiedzieć, by choć częściowo uwolnić Cię od oczekiwania i niepewności.
Otóż wyniki cytologii z grudnia (1) oraz kwietnia (2) są podobne (choć nie takie same), odpowiednio:
1. stwierdzono zmiany HSIL (CIN2 - CIN3/CIS), 2. ASC-H = nie można wykluczyć HSIL.
W uzupełnieniu mogę polecić to opracowanie porównujące stopnie zmian wg różnych systemów ich oceny.
Wyniki badania histopatologicznego, będącego badaniem znacznie bardziej wiarygodnym od cytologii,
z grudnia mówi o stwierdzeniu dysplazji niskiego stopnia, zatem CIN1, występującej ogniskowo (tj. w niektórych miejscach).
Wg przynajmniej niektórych lekarzy zmiany dysplazji niskiego stopnia mogą ustępować samoistnie (źródło),
w takich przypadkach jednym z możliwych sposobów postępowania może być także obserwacja zmian.
Oba wyniki zawierają w dalszej części bardzo podobne zapisy:
1. Obecne komórki CIN I i mniej liczne CINII. 2. Obecne komorki CIN I i podejrzane 0 cechy CINII.
W tym miejscu zauważę, że różnią się one (mówiące o CIN1 i CIN2) od wcześniej cytowanych wyników
mówiących o (1) stwierdzeniu / (2) możliwości występowania HSIL, zatem kategorii mogącej obejmować także CIN3.
Twój lekarz najprawdopodobniej zaproponuje dalsze postępowanie w zależności od interpretacji trendu obserwowanych zmian:
w przypadku tendencji malejącej albo utrzymywania się ich na tym samym poziomie i przy ocenie,
że nie występuje dysplazja stopnia wysokiego (CIN3) może to być dalsza obserwacja,
w przeciwnym razie zaproponowana zostanie bardziej radykalna metoda leczenia,
ale bardzo możliwe, że nie musi być to od razu usunięcie całej szyjki macicy,
nawet w takim przypadku wystarczający może okazać się zabieg konizacji.
Pozdrawiam i witam Cię na forum. |
|
|