1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Mięśniaki macicy
Richelieu

Odpowiedzi: 62
Wyświetleń: 37750

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-12-31, 23:50   Temat: Mięśniaki macicy
Wiosenna w poście #7 napisał/a:
USG dopochwowe ostatnio miałam we wrześniu. Lekarz powiedział mi,że od tego USG w ,którym mi wyszło,że mam mięśniaka średnica 6cm,a było to badanie z sierpnia,to kolejne USG w styczniu,ale ja zrobiłam we wrześniu. Natomiast w USG z stycznia 2011r.wyszły mi mięśniaki,ale były wielkości ziarenek pieprzu.

Z tego wynika, że wzrost największego z mięśniaków do wielkości 6 cm nastąpił w czasie ok. 19 miesięcy
(od stycznia 2011 r. do sierpnia 2012 r.).

Nie udało mi się znaleźć informacji podających precyzyjne przeciętną szybkość wzrostu mięśniaków,
natomiast można spotkać się z opiniami lekarzy sygnalizujących na konieczność diagnostyki i usunięcia takich guzów
w przypadku gdy tempo ich wzrostu jest szybkie (źródło: przykładowy artykuł):
Cytat:
Operację trzeba przeprowadzić w obecności silnych dolegliwości, nie odpowiadających na leczenie farmakologiczne, oraz mimo braku objawów wtedy, gdy guz jest duży i szybko rośnie

Szybki wzrost guza (choć opracowania nie podają dokładnego określenia tego tempa wzrostu)
może być jedną z niepokojących cech mogących świadczyć o jego złośliwości.

Uważam, że podane przez Ciebie tempo wzrostu guzów jest jedną z okoliczności przemawiających za ich usunięciem.

Wiosenna napisał/a:
Co mogło spowodować taką degradację macicy u mnie?

Odpowiedź na to pytanie jest praktycznie niemożliwa bez wkraczania w daleko idące spekulacje,
tym bardziej, że nawet sam mechanizm powstawania mięśniaków nie jest do końca poznany
(o czym jest także mowa w wyżej linkowanym artykule).
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-12-30, 17:45   Temat: Mięśniaki macicy
Oczywiście wykluczyć tego nie można, ale nie musi być wcale tak źle.
Musisz niestety uzbroić się w cierpliwość i poczekać na konkrety: wyniki badań tych tkanek.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-12-30, 16:51   Temat: Mięśniaki macicy
Wiosenna napisał/a:
Ogniska lite i lito-płynowe na macicy,co to jest,co oznacza?

Tyle, co napisano w wyniku:
ogniska lite: są to skupione obszary jednorodne, tj. bez zróżnicowań w ich obszarze co do gęstości,
lito-płynowe: j.w. lecz z miejscami wypełnionymi płynem.

Pierwszy rodzaj może odpowiadać np. mieśniakom, drugi torbielom,
jednak bez histopatologicznego przebadania tych zmian (po ich usunięciu)
nie można z całą pewnością stwierdzić, że nie są złośliwe,
dlatego pozbycie się tych zmian jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem,
a w świetle powyższej wypowiedzi DSS w zasadzie jedynym rozsądnym.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-12-29, 19:34   Temat: Mięśniaki macicy
Wiosenna napisał/a:
W miednicy małej macica znacznie powiększona z licznymi niejednorodnymi ogniskami litymi i lito-płynowymi.
Oba jajniki powiększone, w większym stopniu lewy ,w którym widoczna jest przestrzeń płynowa o śr.21mm.
Przy naczyniach biodrowych prawych węzły chłonne o śr.do 8mm,po stronie lewej o śr.12mm.

To jest jedyny fragment wyniku odbiegający od normy,
jednak nie dający jednoznacznych informacji co do charakteru uwidocznionych zmian:
- niejednorodne ogniska w macicy mogą być mięśniakami,
choć z uwagi na ich liczność i wielkość (także inne cechy ?) mogącymi wymagać ich usunięcia,
- powiększenie jajnika lewego z przestrzenią płynową obok innej możliwości może być także torbielą,
- powiększenie węzłów chłonnych (poniżej 15 mm) nie budzi jednoznacznych podejrzeń onkologicznych,
przyczyny tego mogą być również inne, np. zapalne lub infekcyjne.

Szkoda, że lekarz opisujący ten wynik nie zawarł swoich spostrzeżeń we wnioskach,
także Twój lekarz mógłby powiedzieć coś więcej na podstawie znajomości wcześniejszych badań i wyników.
W tej sytuacji podstawowe nasuwające się pytanie dotyczy oceny zasadności usunięcia tych guzów,
głównie z powodu ich liczności i rozmiarów, także być może z uwagi na cechy uwidocznione w wyniku tego badania.

Wiosenna napisał/a:
CZY JAKIŚ LEKARZ zanalizuje wynik? Proszę. Dziękuję.

Miejmy nadzieję, że tak się stanie.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron