1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Prośba o interpretację wyniku PET |
Richelieu
Odpowiedzi: 73
Wyświetleń: 33073
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-07-15, 19:17 Temat: Prośba o interpretację wyniku PET |
sanila napisał/a: | Czy możliwe jest stwierdzenie przerzutów na podstawie markera CA-19.9? |
Samo oznaczenie markera nie wystarczy.
Uprawdopodobnić istnienie przerzutów może badanie obrazowe (TK, PET, a nawet RTG),
jednak ostateczna weryfikacja następuje na podstawie badania pobranych tkanek wykazujących obecność komórek nowotworowych.
sanila napisał/a: | Mam też pytanie dotyczące ECPW. Nie rozumiem zdania: "Zmiana chorobowa rozprzestrzeniła się i ukształtowała w taki sposób, że obecnie umożliwia instrumentalne dotarcie do pww (...) narzedzia endoskopowe daje się wprowadzić do poszerzonego p. pęcherzykowego i do pęcherzyka, ale nie do pww." Prosiłabym o wyjaśnienie o co w tym chodzi? |
Najprawdopodobniej rozrost zmian nowotworowych spowodował takie ukształtowanie nacieków,
że uniemożliwia to wykonanie badania ECPW w przewodzie wątrobowym wspólnym [pww].
sanila napisał/a: | czy choroba jest już w mocno zaawansowanym stadium? Dociera do mnie stopień wpisany w rozpoznaniu klinicznym, jednak chciałabym informacji bardziej 'laicko' podanej. |
Oznaczenie CS IV oznacza klinicznie stwierdzone najwyższe, IV stadium zaawansowania.
Oczywiście bardziej wiążące jest rozpoznanie histopatologiczne, jednak zwykle nie odbiega ono znacząco od klinicznego,
a ponadto częściej zdarza się, że w przypadku rozbieżności jest wyższe, niż kliniczne.
Bardzo mi przykro, że nie są to dobre informacje.
Pozdrawiam. |
|
|