1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak jajników |
Richelieu
Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 27241
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-04-09, 16:49 Temat: Rak jajników |
wkropce napisał/a: | Zastanawia mnie tylko ten nowotwór na dwóch jajnikach w różnym stopniu złośliwości. O co chodzi? |
Możliwe, że stopień złośliwości guzów obu jajników był zbliżony: jednego G2 na pograniczu G3, drugiego odwrotnie G3 w pobliżu G2.
Stopień złośliwości (zróżnicowania) w biologii może być bardzo różny, ujmując to matematycznie: istnieje nieskończenie wiele stopni zróżnicowania, których różnice między sobą dążą do zera, natomiast do ich sklasyfikowania przewidziano jedynie trzy (albo cztery) przedziały od G1 do G3 (G4).
Ponadto jest bardzo możliwe, że w żywym organizmie zachodzące procesy biologiczne różnią się lokalnie, nawet w niemałym stopniu, co w Waszym przypadku może dotyczyć obu jajników.
wkropce napisał/a: | I druga sprawa - nigdzie na forum nie widziałam takiego schematu chemii przy nowotworze jajnika? Dlaczego tu inny? |
Wg zaleceń PUO (od str. 300) leczenie wygląda na prawidłowe:
Cytat: | Chemioterapia
Skojarzenie pochodnych platyny z taksoidami jest najskuteczniejszym programem leczenia systemowego.
Zalecane są następujące programy chemioterapii (powtarzane w rytmie 21 dni):
– karboplatyna (CBDCA) w dawce według powierzchni pod krzywą (AUC) 5-7,5 iv dzień 1
– paklitaksel (PXL) w dawce 175 mg/m2 iv (wlew 3-godzinny) dzień 1
[...]
W ramach pierwotnego leczenia skojarzonego zaleca się stosowanie chemioterapii według następujących wskazań:
[...]
2. Leczenie uzupełniające po cytoredukcyjnym leczeniu chirurgicznym (stopień zaawansowania miejscowego)
– Stopień III i IV (niezależnie od innych czynników) → 6 kursów chemioterapii
[...]
Szczegółowe zalecenia leczenia skojarzonego
[...]
III stopień klinicznego zaawansowania
Leczenie chirurgiczne powinno obejmować radykalne usunięcie macicy z przydatkami
oraz resekcję sieci i wszystkich możliwych do usunięcia widocznych zmian przerzutowych.
W ramach chemioterapii systemowej preferowany jest program złożony z CBDCA lub DDP i PXL.
W przypadku niewielkich zmian przetrwałych po optymalnym leczeniu chirurgicznym możliwe jest rozważenie chemioterapii dootrzewnowej (najlepiej w ramach badań klinicznych).
[...] |
|
Temat: Rak jajników |
Richelieu
Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 27241
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-02-07, 12:00 Temat: Rak jajników |
wkropce napisał/a: | Zastanawia mnie też ta stomia. Przeszukałam całe nasze forum i w żadnym wpisie przy raku jajnika nie znalazłam informacji o takim postępowaniu. |
Nie jest to typowe postępowanie dla leczenia raka jajnika, polegającego na operacyjnym usunięciu nacieków nowotworu.
Lekarz liczy się z taką możliwością prawdopodobnie ze względu na - być może - zaawansowane zajęcie przewodu pokarmowego, co oznaczałoby że choroba jest już dosyć znacznie rozwinięta.
Jednak jak sama zauważyłaś, do lepszej oceny sytuacji znajomość wyników jest niezbędna.
wkropce napisał/a: | Proszę o podpowiedź, jak możemy wspomóc organizm, by Mama miała jak najwięcej siły na zabieg i całą późniejszą resztę. |
Na pewno dobre odżywienie i przygotowanie się na późniejsze efekty uboczne leczenia,
rzecz jasna dieta urozmaicona i raczej bez przewagi ciężkostrawnych i mniej zdrowych składników.
Pozdrawiam i witam Cię na forum. |
|
|