1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 6
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak szyjki macicy
Richelieu

Odpowiedzi: 77
Wyświetleń: 31129

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-01-22, 19:31   Temat: Rak szyjki macicy
Elwiro, serdecznie Ci współczuję.

[*] ::rose::
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-12-04, 07:44   Temat: Rak szyjki macicy
Elwira25 napisał/a:
Lekarz powiedział, że mama musi mieć jakieś jednorazowe naświetlanie na kręgosłup bo jakiś ostatni kręg jest zajęty przez raka... [...] Czy ktoś z Was słyszał coś o tych naświetlaniach jednorazowych?

Jednorazowe naświetlanie, szczególnie w większej dawce, bywa stosowane jako paliatywne o działaniu przeciwbólowym.
Ale wskazaniem do tego są dolegliwości bólowe, nie stosuje się tego profilaktycznie (tj. "na zapas").

Elwira25 napisał/a:
Chciałam też prosić o interpretację wyniku markera Ca 125. Mama ma wynik 62,61 U/ml. Nie wiem czy to dobrze czy źle. Z tego co pamiętam pierwszy raz jej robili to badanie...

Wartość markera jest trochę podwyższona, jednak bez odniesienia do wartości poprzednich, których nie oznaczono,
nie ma to wielkiej wartości diagnostycznej.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-06-02, 11:01   Temat: Rak szyjki macicy
Elwira25 napisał/a:
Na mój rozum guz się zwiększył, są przerzuty do nerki, pęcherza i moczowodu. Nie wiem, czy dobrze to rozumiem... Bardzo proszę o "ludzką" interpretację wyniku TK!

Guz i naciek raka zwiększył się na pewno, widać to wyraźnie w wyniku i karcie wypisowej:
Cytat:
W badaniach obrazowych oraz badaniu ginekologicznym stwierdzono progresję choroby, z związku z tym zakończono leczenie przyczynowe.

Przerzuty do pęcherza, moczowodu i nerki wprawdzie nie są potwierdzone histopatologicznie,
ale w tej sytuacji na podstawie widocznych zmian w badaniu obrazowym oraz ginekologicznym można przyjąć, że są bardzo prawdopodobne.

Jeśli doszło do progresji choroby i leczenie okazało się nieskuteczne, co niestety się zdarza,
to zakończenie leczenia przyczynowego i zaproponowanie objawowego wydaje się prawidłowe,
zgodnie z podstawową zasadą medycyny, by przede wszystkim nie szkodzić pacjentowi.
Kontynuowanie tej albo innej chemioterapii bez spodziewanych pozytywnych efektów a przy występujących skutkach ubocznych byłoby tylko niepotrzebnym szkodzeniem a nie działaniem leczniczym.

Oczywiście możecie skonsultować się z innym lekarzem aby mieć pewność, że zalecenia zawarte w wypisie szpitalnym są prawidłowe i zrobiłyście wszystko, by nie zaniedbać każdej możliwej pomocy mamie.

Trudno mi wskazać właściwy ośrodek, ponieważ gliwickie CO ma dobrą opinię,
placówką odpowiednią do konsultacji w takim razie mogłoby być warszawskie CO-I, tyle, że nie jest blisko.

Przykro mi, że nie mam dla Ciebie lepszych informacji.
:tull:
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-03-26, 17:19   Temat: Rak szyjki macicy
Elwira25 napisał/a:
Dziwi mnie to, że sobota i niedziela po chemii jest w porządku, a od poniedziałku mama czuje się gorzej- jakby opóźniona reakcja na chemię. Czy ktoś z Was lub Waszych bliskich też tak ma?

To normalne, zdarza się bardzo często, że najgorsze samopoczucie jest po 2-3 dniach od przyjęcia chemii.
Podobne doświadczenia znajdziesz w innych wątkach forumowiczów tego działu oraz na całym forum.
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-07-20, 17:11   Temat: Rak szyjki macicy
Elwira25 napisał/a:
Wiemy że jej rak określają jako stadium IIIB... Z tego co udało mi się wyczytać w internecie wnioskuję, że rak ten nacieka ściany miednicy. Moje pytanie- co w takim wypadku?? Wiem, że mama ma mieć w sierpniu radio i chemioterapię ale na razie nikt nie wspomina o operacji. Sama nie wiem co o tym myśleć...

Począwszy od stadium IIB rak szyjki macicy jest nieoperacyjny,
ale leczenie radykalne jest możliwe aż do stadium IIIB (porównaj ten post).
Proponowana Wam radiochemioterapia jest postępowaniem właściwym.
Dla stadium IIIB leczenie wg zaleceń PUO (str. 290) wygląda następująco:
Cytat:
W ramach radiochemioterapii stosowana jest:
- teleterapia miednicy z chemioterapią jednoczasową opartą na cisplatynie + brachyterapia
(dawka w punkcie A > 85 Gy).
Richelieu

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-07-07, 18:58   Temat: Rak szyjki macicy
Cytat:
carcinoma planoepitheliale GII invasium, partim keratodes

Rak płaskonabłonkowy inwazyjny, częściowo rogowaciejący, o średnim stopniu złośliwości.

Rokowanie wcale nie musi być tak złe jak w przypadku raka płuc,
ponieważ ten rodzaj nowotworów (szyjki macicy) generalnie, podobnie jak większość innych nowotworów,
rokuje lepiej niż nowotwory płuc.

Dokładnie okaże się to po określeniu stadium zaawansowania choroby, a tego na razie nie znamy.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron