Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak szyjki macicy - ? |
Richelieu
Odpowiedzi: 55
Wyświetleń: 21343
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-11-02, 21:39 Temat: Rak szyjki macicy - ? |
Sylvetta, serdecznie Ci współczuję.
[*] |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-07-12, 21:22 Temat: Rak szyjki macicy - ? |
sylvetta, moim skromnym zdaniem to są pytania do lekarza, a nie do "internetowej poradni".
Jeśli leki / dawki dotychczas stosowane są zbyt słabe, trzeba leki zmienić (zwiększyć) ale o tym musi decydować lekarz. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-18, 20:35 Temat: Rak szyjki macicy - ? |
sylvetta napisał/a: | uszkodzenie układu chłonnego - tzn że przyspieszyło rozwój choroby zamiast spowolnić? |
Nie.
Miałem na myśli jedynie EWENTUALNY wpływ ingerencji naświetlania (promieniowania) na układ chłonny i spowodowanie obrzęku,
a nie wpływ tego na postęp nowotworu. I zastrzegam, że traktuję to jedynie jako możliwość, a nie pewnik.
Jeśli masaże są z zalecenia lekarza, to wszystko w porządku.
Co do obrzęku piersi (jak zresztą i w każdej innej sprawie) - najbardziej odpowiedni wydaje mi się Wasz lekarz prowadzący (onkolog).
W razie bardziej pilnej potrzeby, o ile nie można zwrócić się do niego, to powinien pomóc doraźnie każdy inny lekarz. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-18, 20:16 Temat: Rak szyjki macicy - ? |
Nabrzmienie piersi wydaje mi się raczej nie mieć związku z naświetlaniem (okolic miednicy mniejszej).
Obrzęk nóg/stóp - być może, jeśli napromienianie wpłynęło na uszkodzenie układu chłonnego.
Co do tego, podobnie jak i w sprawie masaży - konieczna wydaje mi się konsultacja lekarska. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-04-28, 12:01 Temat: Rak szyjki macicy - ? |
Przykro mi to pisać, ale jeżeli istotnie potwierdziłoby się to stadium IVa,
to praktycznie rzecz biorąc szansy na wyleczenie raczej w takim przypadku nie ma. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-04-28, 10:11 Temat: Rak szyjki macicy - ? |
sylvetta napisał/a: | ca colli uteri susp.
Hydronrphrosis bil. |
Podejrzenie raka szyjki macicy,
wodonercze obu nerek.
Stwierdzone nacieki na pęcherz moczowy prawdopodobnie pochodzą od raka szyjki macicy,
co lekarz chce potwierdzić przebadaniem wycinka pobranego z szyjki, by je porównać.
Gdyby to się potwierdziło, to oznaczałoby już bardzo zaawansowane stadium choroby IVa (źródło). |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-04-18, 13:50 Temat: Rak szyjki macicy - ? |
sylvetta napisał/a: | już znalazłam że to Rak płaskonabłonkowy ale co oznaczają te liczby ?? |
Dość skąpo wygląda ten wynik, niewiele więcej informacji zawiera poza tym, co wyżej sama napisałaś.
[m-8070/3] - oznaczenie tego raka wg międzynarodowej klasyfikacji chorób,
5 szarych do 0,3 cm - chodzi prawdopodobnie o znalezionych 5 ognisk nowotworowych, niewielkich, do 3 mm.
Brakuje informacji o stopniu zróżnicowania / złośliwości nowotworu. |
Richelieu
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-04-08, 07:14 Temat: Rak szyjki macicy - ? |
sylvetta napisał/a: | W łączności z tylną ścianą macicy zmiana lita o wym. 50x53 mm. |
sylvetta napisał/a: | W podbrzuszu nieregularne ognisko lite o niejednorodnej echogeniczności o wym. ok 100x66 mm. |
Na podstawie wypisu szpitalnego - jak sama zauważyłaś - niewiele da się powiedzieć,
ale przytoczone cytaty wyglądają niepokojąco.
Trzeba określić co to za zmiany (czekamy na wynik histopatologii), ale myślę, że poważnie trzeba się liczyć z ich charakterem złośliwym.
Jeżeli zabieg będzie wkrótce po otrzymaniu wyniku, to można poczekać, byle to nie trwało zbyt długo. |
|