1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Badania przesiewowe - rak żołądka
Patini

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 6727

PostDział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie   Wysłany: 2013-01-10, 14:32   Temat: Badania przesiewowe - rak żołądka
Rozumiem.
Myślałam, że jest to sposób na wstępną diagnozę, a z tego wynika,że jest to potwierdzenie na podstawie już istniejącego i wykrytego wcześniej guza, jeśli dobrze rozumiem.
Patini

PostDział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie   Wysłany: 2013-01-10, 13:31   Temat: Badania przesiewowe - rak żołądka
W jaki sposób i gdzie można zbadać ilość białka receptorowego, czyli dowiedzieć się o swoim HER2 ?
Patini

PostDział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie   Wysłany: 2013-01-10, 11:21   Temat: Badania przesiewowe - rak żołądka
Bardzo dziękuję za te informacje.

Jeśli chodzi o akcje promujące zdrowie to zgadzam się, że jest ich zbyt mało. Ja jednak poszłabym dalej i wprowadziła badania przesiewowe, a to dlatego,że problem nie jest kontrolowany wśród społeczeństwa i nie jesteśmy w stanie zmienić mentalności wszystkich ludzi odnośnie prowadzenia zdrowego trybu życia. Badania przesiewowe są potrzebne w sytuacji, ponieważ jak wspomniałam "za późno " jest dla 90% zdiagnozowanych.
Jestem osobą młodą i w moim przypadku jedną z przyczyn mógł być stres w pracy, który towarzyszy obecnie wielu młodym ludziom, a nie zdają sobie nawet z tego sprawy ! Jesteśmy pokoleniem, którego nikt w tym kierunku nie edukuje. Nie chcę być pesymistką, ale te statystyki wg mnie mogą się powiększyć. Dlaczego nie zapobiegać ? W końcu wystarczy gastroskopia z ewentualnym badaniem histopatologicznym ( badanie z krwi nic nie wykazało).
Gdybym miała na tyle siły, środków, wiedzy ... marzę o tym aby w Polsce stało się to możliwe ...
Patini

PostDział: Centra Onkologii, szpitale, leczenie   Wysłany: 2013-01-09, 20:49   Temat: Badania przesiewowe - rak żołądka
Witam, chciałabym uzyskać odpowiedź na pytanie - co kwalifikuje kraj do badań przesiewowych w kierunku wczesnego wykrywania raka żołądka? . Jestem przypadkiem, gdzie dzięki własnej czujności (gastroskpia) udało mi się doprowadzić do wykrycia u mnie wczesnej jego fazy i dzięki radykalnej operacji pozbyć się go. Nie rozumiem tego, że wykrywalność w Polsce w 90% jest już w zaawansowanym stopniu, a badań przesiewowych jak nie było tak nie ma ! Jestem 2 lata po operacji i dręczy mnie to strasznie ! Może nie mam na tyle wiedzy, ale dla czego nikt w tym kierunku nic nie robi?!

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron