Autor |
Wiadomość |
Temat: Gruczolakorak płuca i szpiczak |
Madzia70
Odpowiedzi: 83
Wyświetleń: 17821
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-03-26, 14:09 Temat: Gruczolakorak płuca i szpiczak |
MarysienkaS,
Zamieść skan hist-patu, bo się kręcimy wokół własnego ogona. Komórki raka gruczołowego to co innego niż komórki atypowego nabłonka. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-03-25, 06:06 Temat: Gruczolakorak płuca i szpiczak |
Zdecydowanie robić tak, jak radzi marzena66. W cuda uwierzymy potem. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-01-27, 21:34 Temat: Gruczolakorak płuca i szpiczak |
MarysienkaS napisał/a: | Spirometria wyszła 60%. |
A który wskaźnik wyszedł 60%? Bo jest ich kilka... |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-01-20, 06:33 Temat: Gruczolakorak płuca i szpiczak |
MarysienkaS napisał/a: | Wydaje mi się, że gdzieś czytałam iż między biopsją a spirometrią musi być jakaś przerwa, wiecie może jaka? |
Prawdę mówiąc nie kojarzę, ale jeśli to pewnie wynikająca z gojenia się rany po biopsji - pewnie 10-14 dni. Ale nie wiem tego na pewno.
MarysienkaS napisał/a: | jak PET nie wykaże nic konkretnego to zalecone zostaną inne badania |
PET ma pokazać przede wszystkim zaawansowanie choroby. Bo sam guzek, niezależnie od pochodzenia pewnie będzie "świecił", bo prawdopodobnie otoczony jest strefą zapalnego obrzęku. Jeśli nie będzie w organizmie cech uogólnienia choroby nowotworowej - prawdopodobnie lekarze zdecydują się na obserwację lub usunięcie guzka (być może metodą torakoskopową).
MarysienkaS napisał/a: | atypowego nabłonka gruczołowego' czyli jednak NRDP. Czy ja źle to rozumiem? |
Dobrze.
MarysienkaS napisał/a: | my mamy iść typowo do specjalisty onkologa teraz, tak?
Bo ten dr, do którego zapisałam to specjalista: radioterapii I i II stopnia, chemioterapii nowotworów II stopnia, onkologii klinicznej II stopnia
Dobrze będzie? |
Bardzo dobrze
PS. Tak konsultacja "wielodyscyplinarna" to doskonały ruch Na razie wszystko przebiega tak, jak powinno - w znacznej mierze dzięki Twojemu zaangażowaniu i pogłębianiu wiedzy. Tak trzymaj! Nawet najbardziej zaangażowany lekarz nie zrobi tyle, co zaangażowany pacjent |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-01-13, 06:41 Temat: Gruczolakorak płuca i szpiczak |
MarysienkaS,
Myślę podobnie jak marzena66 - temat bym drążyła do upadłego u wielu lekarzy |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-01-12, 18:05 Temat: Gruczolakorak płuca i szpiczak |
MarysienkaS napisał/a: | To tak można? Wypożyczyć próbki i zbadać gdzie indziej? |
Tak.
MarysienkaS napisał/a: | Jak długo takie próbki są przechowywane? |
Dokładnie nie wiem, ale powinny być kilka lat.
MarysienkaS napisał/a: | Na jakiej zasadzie wypożycza się te próbki? Czy mogą odmówić? |
Twój lekarz zlecający badanie może napisać prośbę o wypożyczenie. Jeśli nie będzie chciał - sama napisz. Masz do tego prawo. (I w ogóle na przyszłość - korzystaj z tzw. second opinion - weryfikuj opinie lekarzy u innych lekarzy-specjalistów).
MarysienkaS napisał/a: | Ile kosztuje takie prywatne zbadanie tych próbek? (Bo rozumiem, że wtedy trzeba prywatnie?) |
Tak. Kosztuje w granicach 200 zł.
MarysienkaS napisał/a: | Czy do onkologa potrzebne jest skierowanie? |
Nie. Natomiast jeśli życie zaniesie Was kiedyś do chirurga-onkologa (ale TERAZ macie iść do onkologa!) - będzie potrzebne skierowanie. |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-01-12, 17:38 Temat: Gruczolakorak płuca i szpiczak |
MarysienkaS napisał/a: | Nie wiem co robić dalej??? |
1. Wypożyczyć próbki i zbadać gdzie indziej.
2. Zasięgnąć porady onkologa (nie torakochirurga, bo nowotwory leczy onkolog) |
Madzia70
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-01-12, 17:26 Temat: Gruczolakorak płuca i szpiczak |
MarysienkaS,
Przede wszystkim wszystkie 3 próbki powinien skonsultować niezależny patomorfolog. Komórki raka nie wzięły się znikąd. Pomimo tomografu - można było pobrać materiał z otoczki zapalnej guza.
MarysienkaS napisał/a: | Czy wobec tego martwić się tymi komórkami z pierwszej biopsji? |
Tak. |
|