1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 9
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
Madzia70

Odpowiedzi: 63
Wyświetleń: 18319

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-11-16, 16:05   Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
Magdalena_k_wwy napisał/a:
Jutro ma przyjechać p. Dr z HD z wynikami badań krwi. Ma podłączyć kroplowke z biofosf.

Chyba odradzam. Myślę, że stan Taty w dniu pobrania krwi był znacznie lepszy niż dziś-jutro. A zatem wyniki (kreatynina, wapń) mogą się znacznie różnić od rzeczywistości. Bifosfoniany na tym etapie nic nie poprawią - one tylko pomagają wbudować wapń do kości. W mojej ocenie to byłaby uporczywa i niepotrzebna terapia.
Czy ktoś orientuje się czy HD wypozycza butle z tlenem?

Nie, butle z tlenem byłyby zbyt niebezpieczne. Mamy natomiast koncentratory tlenu - aparaty, które pobierają powietrze z otoczenia i koncentrują go, mieszając z powietrzem zwykłym. Taka mieszanka podawana choremu jest dla niego bezpieczna.
Madzia70

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-11-06, 09:22   Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
Magdalena_k_wwy,
Szczegóły rozmazu są istotne, jeśli chodzi o rozróżnienie efektów choroby nowotworowej i zakażenia - w kwestii ewentualnej antybiotykoterapii.
Hemoglobina niska, ale nie wiem, czy już przyjmą do szpitala na toczenie, zwykle chcą, żeby była <7.
CRP ma prawo być wysokie w chorobie nowotworowej.
Mocznik trochę podwyższony, ale bez paniki.
Kreatynina - tak samo.
blady, nie kojarzy dnia, miesiąca, nie a w ogóle pamięci

To może być wynik przerzutu do mózgu.

Czy Wy jesteście pod opieką hospicjum domowego?
Madzia70

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-10-26, 05:16   Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
Magdalena_k_wwy,
Absolutnie nie zmniejszać morfiny!!! Rozkręci się ból i Tata będzie ogromnie cierpiał. Mama niech się zastanowi, czy wolałaby wyć z bólu, czy mieć wrażenie, że siedzi obok siebie...

Tak naprawdę, to to, że miesza się Tacie jawa ze snem to niewielki skutek uboczny. Na jakieś skutki uboczne trzeba się psychicznie nastawić, w końcu jest leczony opioidami, nie wapnem z witaminą C...

Zamiast hydroksyzyny dołączyłabym leki przeciwlękowe w niewielkiej dawce. Myślę, że Taty określenie, że "jest zbolały" jest somatyczną manifestacją napięcia psychicznego i lęku.

"nic mnie nie boli"

I oby ten stan trwał jak najdłużej. Nic nie kombinujcie. Odstawienie leków na własną rękę kojarzy mi się z wielogodzinnymi wizytami u chorego, podczas których próbuję opanować objawy przy pomocy rozmaitych dostępnych środków, a pacjent leży (ostatnio w kuchni pod stołem) i wyje z bólu.

Pardon, za ten realistyczny obrazek, ale chciałam uświadomić, czym ryzykujecie.

Czy Wy jesteście pod opieką HD? Jeśli nie - postarajcie się to przyspieszyć. Objawy derealizacji mogą towarzyszyć przerzutowi do mózgu - a rak płuca bardzo często daje przerzuty do oun.
Madzia70

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-10-19, 18:38   Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
Magdalena_k_wwy,
Ta morfina to preparat długodziałający, podawany 2xdziennie?
Jeśli leczenie jest nieskuteczne - próbowałabym jednak dołączyć fentanyl.
Podawanie Nospy nie ma żadnego sensu, jeśli bóle nie są spowodowane skurczem jelit.

Jeśli chodzi o ten guz na brzuchu, to czy nie jest to właśnie przepuklina? Bez zbadania - nie mam pojęcia co to może być.

Lekarza POZ nie możecie zmusić do podawania Zomikosu, bo po pierwsze nie ma obowiązku podawania leków dożylnych a po drugie zawsze może powiedzieć, że jest niewydolność nerek i nie poda ;)

Tata pije faktycznie dużo. Nie wiem zatem, dlaczego ten mocznik wysoki. Proponuję - dla sprawdzenia - przed następnym badaniem mocznika jednak podać Tacie kroplówkę poprzedniego dnia - jeśli mocznik się obniży, to znaczy, że jednak za mało pije.

Na temat współistnienia nowotworu z amyloidozą nie mam doświadczeń.
Madzia70

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-10-19, 17:25   Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
Magdalena_k_wwy,
Zomikos może być podawany w szybkim wlewie. To jego poprzednik, Pamifos musiał "lecieć" 5 godzin. Niestety obawiam się, że przy podwyższonej kreatyninie nie będzie możliwe podanie Zomikosu. Jeśli chodzi o stan zębów, to właściwie nie chodzi o zęby, tylko o to, że powikłaniem podawania Zomikosu może być martwica żuchwy - a zatem brak zębów nie rozwiązuje sprawy.

Mocznik jest podwyższony najpewniej z powodu zbyt małej ilości przyjmowanych płynów. Jeśli nie chce pić - podłącz kroplówkę, choćby z soli fizjologicznej, niech się przepłucze. Kreatynina, jak na jedną nerkę - do przeżycia ;) ale nie wiem, czy ten Zomikos podadzą...

Białe krwinki są podwyższone niewiele, tak może być w chorobie nowotworowej.

Hemoglobina, hematokryt obniżone - nie spodziewam się lepszych wyników, aczkolwiek do toczenia krwi jeszcze nie kwalifikują.

Co z leczeniem przeciwbólowym? Czy ból jest opanowany?
Madzia70

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-09-24, 06:16   Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
W połączeniu z opioidami można stosować preparaty alprazolamu - zaczęłabym od najmniejszej dawki - 12,5 mg (pół tabletki a 25 mg). Oczywiście ordynuje i przepisuje lekarz - to silny lek.
Madzia70

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-09-14, 13:35   Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
Magdalena_k_wwy,
żeby monitorować anemię taty oraz parametry nerkowe - dla naszej wiedzy po prostu.

Tak szczerze, to odradzam. Nasi (w sensie - paliatywni) chorzy mają naprawdę ogromne problemy z wytworzeniem każdego mililitra krwi. Pobieranie krwi dla ciekawości jest błędem w sztuce, łatwo takiego chorego szybko pozbawić wszystkiego, co wyprodukuje.

Badania róbcie tylko wtedy, kiedy coś się będzie działo. Jeśli wszystko jest w porządku - po co? A jeśli wyjdą gorzej niż ostatnie? Wtedy psychika pacjenta siada od razu :|
Oczywiście, tak jak napisała riin, kreatynina i pozom wapnia przed podaniem bifosfonianów - obowiązkowe.

spytał się dziś czy będzie mógł po skończeniu tej serii wypić 100gram wódki :D

Będzie mógł ;) jeśli tylko ma mieć lepszy humor - świętujcie nową odsłonę ;)
Madzia70

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-09-14, 07:25   Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
Owszem są osteolityczne. Czy ten lek jest na receptę (jakaś nazwa handlowa)?

Tak, są na receptę i muszą być toczone (dożylnie) w obecności lekarza. Nazw handlowych wolałabym nie podawać, żeby uniknąć posądzeń o konflikt interesów ;) To są dożylne preparaty kwasu zoledronowego i kwasu pamidronowego.
Ponawiam pytanie o badania. Robić? Nie robić? Jakie?

Tak naprawdę, to poza CT nie bardzo jest jak stwierdzić progresję lub regresję zmian. Żadne badanie "z krwi" nie powie Ci, czy guzy się zmniejszyły. Z CT też bym nie szalała - oprzyjmy się na samopoczuciu Taty. Bo widzisz - jeśli samopoczucie będzie dobre (np. ze względów psychogennych, bo "coś robimy") a w wykonanym CT będzie progeresja - no to poprawę masz z głowy, prawda? Jeśli zaś samopoczucie będzie złe - i bez CT będziesz wiedziała, że lek nie działa. Jeśli (najmniej prawdopodobne, ale zdajesz sobie z tego sprawę) samopoczucie będzie dobre i/bo lek zadziała - możecie zrobić CT, ale tak myślę, że co najmniej po 6 miesiącach. Wcześniej nie bardzo jest sens z powodu podanego powyżej: najważniejsze teraz jest samopoczucie Taty.

I jeszcze jedno: Radioterapia ma działanie odroczone w czasie. Tzn. zmniejszenie przerzutów następuje w okresie kilku tygodni po zabiegu. Być może dlatego Tata nie odczuł bezpośrednich skutków radioterapii.
Madzia70

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2016-09-13, 19:04   Temat: Gruczolakorak płuca z przerzutami do kręgosłupa
Magdalena_k_wwy,
Gorset może Wam dobrać każdy ortopeda, nie musi być onkolog. Chodzi głównie o dobranie rozmiaru. Ale gorset nie rozwiąże wszystkich Waszych problemów, ponieważ trochę utrudnia życie, trzeba go nosić cały dzień, czasem całą dobę.
Marcin J napisał/a:
Co do opieki p. bolowej to cos strasznie duze dawki tej morfiny podajecie,

To jest nieprawda. Marcin J, nie jesteś profesjonalistą, proszę, daruj sobie takie wypowiedzi. Nieprzemyślana, a nieprawdziwa wypowiedź może poskutkować ogromnym cierpieniem chorego.
Magdalena_k_wwy, dawki morfiny podajecie w dolnej strefie stanów średnich ;) Jeśli są skuteczne - utrzymać, jeśli nie - trzeba je po prostu zwiększyć albo dołączyć leczenie innym lekiem. U Was sytuacja jest utrudniona w związku z przeszczepem nerki, zatem rozsądną opcją byłoby po prostu zwiększenie dawek morfiny.
Moim warunkiem jest obecność chociażby lekarza domowego podczas pierwszego zastrzyku.

Bardzo słusznie, zawsze to obce białko.
Czy przerzuty w kościach są opisane jako osteolityczne? Jeśli tak - wspomniana wyżej przez riin, terapia bifosfonianami mogłaby mieć korzystne działanie przeciwbólowe.
Czy ktoś z was lub waszych bliskich zmagał się z chorobą nowotworową w trakcie brania immunosupresji?

Miałam pacjentkę z rakiem płuca w czasie immunosupresji. Przebieg choroby niestety był szybszy, niż u "zdrowych". Ale nie jakoś dramatycznie szybszy. Poza tym na podstawie jednego przypadku nie można mówić o statystyce, prawda?
Jedno wiadomo na pewno - teraz trzeba się skupić na poprawie komfortu funkcjonowania Taty, nie na przedłużaniu życia na siłę.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron