1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz złośliwy jajnika prawdopodobnie przerzutowy |
Kasiek4123
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4828
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-07-29, 16:06 Temat: Guz złośliwy jajnika prawdopodobnie przerzutowy |
Witam problem z tym że już od usunięcia guza mam założoną karte onkologiczną. Wczoraj byłam prywatnie u innego lekarza i ten kazał sobie przypowieść materiał z mojego guza i powiedział że podda go dodatkowym badaniom. Gastroskopie robiłam pół roku temu i nic tam nie było, przed operacją było łyżeczkowanie macicy i pobrane próbki też nic nie wykazały. Jak dla mnie to tam nie było wczesniej ogniska pierwotnego. Ciagle jakby robiono mi badania po łebkach ale może ten lekarz okarze się dokładniejszy. |
Kasiek4123
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-07-28, 21:05 Temat: Guz złośliwy jajnika prawdopodobnie przerzutowy |
Witam czy ktoś potrafi mi pomóc i napisać coś na pytanie które wczesniej zadałam?
Pomożcie zlecili mi kolejne badanie tym razem gastroskopie ktora badzie pod koniec sierpnia a ja nie wiem czy mogę dalej czekać.
Prosze o pomoc |
Kasiek4123
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-07-26, 23:11 Temat: Guz złośliwy jajnika prawdopodobnie przerzutowy |
Rozpoznanie zasadnicze: guz lewego jajnika.(D27. N83.2)
Leczenie: wykonano zabieg laparoskopowego usuniecia lewych przydatków w reżimie onkologicznym.
Wynik badania histopatolohicznego:
Nisko zróznicowany rak gruczołowy jajnika najprawdopodobniej przerzutowy. Zmiana pierwotna może znajdować się w przewodzie pokarmowym.
bad IHC:
CK7 ogniskowo+
CK20 ogniskowo+
WT 1, CA 125 (-)
CD×2 +++
Jajowód bez zmian morfologicznych. |
Kasiek4123
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2016-07-26, 21:13 Temat: Guz złośliwy jajnika prawdopodobnie przerzutowy |
Proszę o pomoc nie wiem co oznacza mój wynik badania PET
moje rozpoznanie ognisko meta w jajniku lewym stan po zabiegu operacyjnym 06.2016
problem kliniczny poszukiwanie ogniska pierwotnego.
Zgrubienia śluzówek w lewej zatoce szczekowej, bez wzmożonej aktywności.
Wzmożony metabolizm glukozy w węzłach chłonnych nadobojczykowych lewych(SUVmax4,1 wielk 6 mm), mierne pobudzenie także po stronie prawej( SUV max 2,6)
Miąższ płucny bez strukturalnych i metabolicznych zmian ogniskowych.
Obustronne węzły pachowe z aktywnością nieco poniżej tła (SUVmax 1,7 wielk do 5 mm)najpewniej odczynowe.
Wzmożony metabolizm w ścianach przełyku a całej jego długości ,przede wszystkim nadwpustowo(SUV max 4,7) prawdopodobnie stan zapalny.
Wątroba ,śledziona ,nadnercza i trzustka bez zmian ogniskowych,wykazują fizjologiczny metabolizm glukozy.
Rozlane obszary aktywnosci w ścianach żołądka (SUV max 4,0) prawdopodobnie odczyn zapalny.
Wzmożony metabolizm glukozy w węzłach chlonnych:
-przeponowych górnych prawych(SUV max 9,0 wielk 12 mm)
- przeponowych dolnych poniżej wpustu (SUV max 5,2 wielk 17 mm)
- pakietach węzłów przyaortlanych i okołokawalnych obustronnie,na wysokości L 1-L3.
Najwiekszy pakiet po stronie lewej( SUVmax 6,4 wielk 37×21 mm)
Nierownomierny metabolizm glukozy w macicy,z najbardziej intensywnym ogniskiem( SUVmax 6,5 w części tylnej po stronie prawej
Uklad kostny- fizjologiczna dystrybucja radioznacznika.
Wniosek
Obraz PET przemawia za ogniskami meta w węzłach chłonnych jamy brzusznej,nadprzeponowych,oraz prawdopodobnie nadobojczykowych.
Ognisko w macicy może odpowiadać zmianie pierwotnej- do konsultacji ginekologicznej.
W pozostałych narzadach i tkankach nie stwierdzono zaburzeń metabolizmu glukozy,ktore mogłyby sugerować proces npl.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2016-07-26, 23:26 ]
Każda historia choroby ma swój własny wątek. Twój post został przeniesiony i proszę tutaj kontynuować pisanie.
[ Dodano: 2016-07-26, 23:29 ]
Dzięki |
|
|