1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Mięśniaki macicy |
Jolana
Odpowiedzi: 62
Wyświetleń: 37750
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-11-16, 11:13 Temat: Mięśniaki macicy |
Wiosenna napisał/a: | Niby wszystko pod kontrolą,ale z drugiej strony mam poważny problem. |
Problemy postaramy się rozwiązać w miarę możliwości...
Głowa do góry. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-11-15, 17:31 Temat: Mięśniaki macicy |
Wiosenna napisał/a: | Też jestem już zdenerwowana tym wszystkim,czyli czekaniem,badaniami,różnymi opiniami lekarskimi i stresem-lękiem. Mój Tata zmarł na raka,niedawno na raka mięsaka macicy zmarła siostra mojej Mamy. Boję się,dmucham na zimne. |
Wiosenna - wszystko jest pod kontrolą. I dbaj o siebie, to bardzo ważne.
Jak to się mówi strzeżonego Pan Bóg strzeże...
|
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-11-14, 18:32 Temat: Mięśniaki macicy |
Kolejny raz pisze tę samą odpowiedź, nie wiem co co dzieje ale wszystko mi znika. Może teraz się uda...
Cytat: | Chodzę do dwóch lekarzy ginekologów. Jeden powiedział mi,że jeśli za kilka miesięcy mięśniak będzie powiększał się,to może być mięsak.
Drugi,że to może być guz jajnika,a nie mięśniak. I na tomograf komputerowy mi dał skierowanie |
Na pewno TK będzie pomocny, szkoda tylko, ze to trwa tak długo..
Cytat: | Ja w 2010r.miałam zabieg operacyjny-usunięcie tłuszczaka z ramienia dużego. Dobrze zniosłam narkozę,ale operacja usunięcia mięśniaka i ewentualnie macicy,to poważniejsza operacja? |
Napiszę Ci kilka słów na temat operacji ginekologicznych.
Generalnie dzielimy je na planowe i pilne. W trybie pilnym wykonuje się tylko te, które bezpośrednio zagrażają życiu kobiety. Są ciąże pozamaciczne i guzy macicy i jajnika.
Pracowałam wiele lat na ginekologii operacyjnej i byłam świadkiem różnych scen, i widziałam w jak wielkim stresie była chora i operatorzy.. Jak pędził ł wózek z pacjentką na blok operacyjny...
Natomiast zaplanowanie operacji powoduje wyeliminowanie lub zmniejszenie powikłań pooperacyjnych i pozwala kobiecie przygotować się psychicznie. W trakcie przygotowań do operacji lekarz stara się wykryć tzw. czynniki ryzyka i podjąć odpowiednie działania zapobiegawcze.
Operacje przebiegają w znieczuleniu ogólnym, lub dolędźwiowym.... Nie martw się o znieczulenie, anestezjolog pomoże Ci bezpiecznie znieść zabieg.....
Jeśli zapadnie decyzja o operacji, to pomogę Ci się do niej przygotować... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-11-14, 16:25 Temat: Mięśniaki macicy |
Cytat: | Tomograf komputerowy jamy brzucha będę miała w grudniu. |
Cytat: | Czy tomograf komputerowy wyjaśni wiele u mnie? |
TK - jest metodą, która daje lepszą jakość i szczegółowość obrazu niż USG.
Cytat: | Natomiast w USG z stycznia 2011r.wyszły mi mięśniaki,ale były wielkości ziarenek pieprzu. |
Cytat: | Moje mięsniaki urosły,w tym największy średnica 6cm.
|
Nie wiem, w jakim jesteś przedziale wiekowym, co prawda rzadko, ale może się zdarzyć gwałtowniejszy wzrost mięśniaków po okresie przekwitania. Jednak w większości przypadków, po menopauzie ( czyli ostatniej miesiączce ) jajniki nie będę już produkowały hormonów płciowych, wtedy mięśniaki same z reguły się zmniejszą.
A więc wtedy, kiedy to dochodzi do stopniowego zmniejszenia wydzielania estradiolu.
Cytat: | Dlaczego od razu lekarz nie wypisuje mi skierowania na operację? Na co czekać?
Mam bóle po prawej stronie,gdzie mięśniak jest,czy to nie kwalifikuje do operacji? |
Masz sporego mięśniaka, on powinien być usunięty, jasne, że tak.
Dodam, do leczenia laparoskopowego kwalifikuje się pacjentki z niewielką liczbą mięśniaków, których średnica nie przekracza 10 cm.Mięśniak/i macicy o takim rozmiarze i większe mogą być przyczyną utrudnionego odpływu moczu i zaburzeń w pracy nerek.
Cytat: | Czy to może być rak-mięsak? |
Mięśniaki mają charakter łagodnych rozrostów. Owszem niekiedy może dojść do stanu zezłośliwienia mięśniaka. Dotyczy taka sytuacja około 1 proc. przypadków kiedy mięśniak przemienia się w mięsaka gładkokomórkowego..
Badanie histopatologiczne jest podstawa do rozpoznania mięsaka. W obrazie patomorfologicznym jest wysoka aktywność mitotyczna IM.
Cytat: | Dlaczego od razu lekarz nie wypisuje mi skierowania na operację? Na co czekać?
Mam bóle po prawej stronie,gdzie mięśniak jest,czy to nie kwalifikuje do operacji? |
Nie wiem... ? |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-11-05, 10:10 Temat: Mięśniaki macicy |
Wybór metody diagnostycznej zależy od Twojego ginekologa.
Generalnie stosuje się :
- usg preferowane jest badanie sondą przezpochwową (TV-USG)
- tomografię komputerową (TK)
- histeroskopię
- rezonans magnetyczny (MRI)
- i inne.
Czasami wystarcza samo badanie usg aby stwierdzić mięśniaka, a niekiedy lekarz kwalifikuje do innych, dodatkowych badań aby postawić właściwą diagnozę i poprowadzić odpowiednie leczenia.... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-11-03, 08:44 Temat: Mięśniaki macicy |
Tak, cleo33
a oprócz podawania leków hormonalnych nowej generacji i operacji ginekologicznej jest też tzw. embolizacja - nowy sposób na mięśniaki. Medycyna współczesna stara się pomagać kobietom, szuka rozwiązań definitywnych, bo jak na razie żadna z obecnych metod nie daje gwarancji iż nie pojawią się nowe guzy... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-11-02, 20:36 Temat: Re: MIĘŚNIAK |
Witaj....
Wiosenna napisał/a: |
Cytologia gr. I,a raz mi wyszla II. |
Super.
Cytat: | Badanie histopatologiczne macicy-wyskrobiny wynik:Endometrium secretans. | Błona śluzowa w fazie wydzielniczej.
Cytat: | Marker CA125 -26 wynik. |
W normie...
Cytat: | Lekarze -kilku mówią odnośnie moich mięśniaków:
-że jak urośnie,to może wskazywać na raka-mięsaka
-że to może być guz jajnika też,a nie duży mięśniak
-że w sumie nic |
Aby rozwiać wszelkie wątpliwości należy poszerzyć diagnostykę.
Cytat: | Mam macicę mięśniakowatą,w tym największy mieśniak o średnicy 6cm. |
Cytat: | Czy nie należy wyciąć tego mięśniaka? |
Ogólna zasada jest taka: gdy mięśniaki są duże czyli o średnicy od 5 do 12 cm zwykle jedynym wyjściem jest operacja ginekologiczna.
Postępowanie operacyjne ( jej zakres i metoda ) zależy jest od wieku kobiety, ogólnego stanu zdrowia i planów związanych z posiadaniem dzieci.. |
|
|