1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz zarodkowy jajnika |
Jolana
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6319
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-08, 11:59 Temat: Guz zarodkowy jajnika |
sunrise6 napisał/a: | Czy po nowotrzowrze germinalnym często następują wznowy? |
Niestety, ryzyko wznowy istnieje. Jak procentowo to wygląda - nie wiem.
O ile dobrze zrozumiałam miałaś - raka zarodkowego (embrional carcinoma).
Otóż w wykrywaniu wznowy bardzo pomocne są badania, którym się poddajesz.
sunrise6 napisał/a: |
Obecnie co pół roku wykonywane markery: CA 125, Bhcg oraz AFP. Co rok wykonywane jest badanie USG dopochowe. |
|
Temat: Guz zarodkowy jajnika |
Jolana
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 6319
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-06, 20:59 Temat: Re: Guz zarodkowy jajnika |
Miałam mieć wykonywaną laparoskopię ale ordynator kliniki w której miałam mieć robiony zabieg zadecydował, ze spróbujemy pozbyć się torbieli za pomocą hormonów żeby nie naruszać ostatniego jajnika. |
Dobra propozycja, tym bardziej w Twoim przypadku. Jesteś młoda kobietą i zapewne masz plany macierzyńskie.
U Ciebie terapia hormonalna będzie krótkotrwała ( zaledwie jeden cykl) a następnie będzie kontrola i lekarz oceni na podstawie bad. USG obecność/rozmiar torbieli. Takie kontrolne USG przezpochwowe najlepiej wykonać pomiędzy 5 a 7 dniem cyklu.
Dostałam na 10 dni primolut-nor i później od pierwszego dnia miesiączki mam brać Microgynon i 2 tyg po misiączce na USG kontrolne. |
To są leki z grupy środków antykoncepcyjnych, których celem jest zahamowanie wydzielanie FSH oraz LH w przysadce - dzięki estrogenowi i progestagenowi - w konsekwencji zablokuje to wzrost pęcherzyków jajnikowych.
Na ulotkach tych leków jest napisane, ze nie można stosowac ich po przebytej chorobie nowotworowej hormonozależnej (rak piersi, jajników, macicy). |
Wszystkie uwagi jakie są zawarte w ulotce dotyczą długotrwałego stosowania leku, a wtedy rzeczywiście może zwiększać się ryzyko pojawienia się nowotworu..
Czy stosowanie tych leków jest dla mnie bezpieczne? Czy te hormony nie pobudza na nowo tego nowotworu który miałam 9 lat temu? |
Jest bezpieczne.
Zawsze możesz zasięgnąć opinii innego lekarza. |
|
|