1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Podejrzenie raka jajnika |
Jolana
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5437
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-10-05, 08:11 Temat: Podejrzenie raka jajnika |
Witam Cię serdecznie styczen321,
przykro mi, że mamcie tyle problemów z postawieniem diagnozy.
Cytat: | lekarze rozkladaja rece nie wiedza co to ma miec laparoskopie narazie czekamy do poniedzialku szukaja szpitala ktory sie podejmie gdyz mama wazy teraz 120kg i u nas w miescie nie ma sprzetu na wykonanie tego badania.nie wiem co mamy robic |
To, że chora przez jakiś czas nie odczuwa specyficznych objawów przy raku jajnika - to częsta sprawa, ale badania obrazowe narządu rodnego są baaardzo pomocne podczas całej diagnostyki.
Sadzę, że w szpitalu podejmą ostateczną decyzję odnośnie otwarcia brzucha. Z doświadczenia zawodowego wiem, że w w większości przypadków decydują się na tradycyjne otwarcie jamy brzusznej ( laparotomię) u pacjentek z wysokim prawdopodobieństwem wystąpienia zmiany złośliwej. Taka operacja wymaga dobrego, szerokiego dostępu do pola operacyjnego i dobrze jest, gdy zabieg wykonuje doświadczony specjalista w dziedzinie ginekologii onkologicznej. Dlatego szukają dobrego ośrodka.
Otyłość, która często współistnieje z cukrzycą, nadciśnieniem i zaburzeniami układu krążenia niekiedy oddechowego, wiąże się ze znaczną ilością powikłań śród i pooperacyjnych. Z tego względu niektórzy ginekolodzy jakby nie rwą się do operowania bardzo otyłych pacjentek.
Co nie znaczy, że nie operują. Oczywiście - operują. Muszą się sami odpowiednio do tego zabiegu przygotować ( wieloaspektowo) dla pełnego bezpieczeństwa twojej Mamy.
Na marginesie zaznaczę, naprawdę nie jest łatwo jest wejść do brzucha otyłej pacjentki, ale to są sprawy już techniczne...
Instrumentarium dysponuje rożnymi zestawami narzędzi. I w tej chwili to jest mniej ważne.
Przede wszystkim przeprowadzić bezpiecznie zabieg, postawić prawidłową diagnozę i włączyć leczenie.
Powodzenia
Pozdrawiam |
|
|