1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi zrazikowy - badanie MR wykazało inne guzy |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 13687
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-17, 12:48 Temat: Rak piersi zrazikowy - badanie MR wykazało inne guzy |
Cytat: | Rak piersi. Nowa klasyfikacja TNM (2010 r.)
(...)
Zalecono, aby wszystkie nowotwory naciekające oceniano w skali Nottingham (modyfikacja Elstona i Ellisa klasyfikacji Scarffa, Blooma i Richardsona). | źródło: Medycyna Praktyczna - portal dla lekarzy
Takie zalecenie zawiera również pozycja "Rak piersi - praktyczny przewodnik dla lekarzy" autorstwa krajowego konsultanta ds. onkologii klinicznej prof. Macieja Krzakowskiego oraz prof. Jacka Jassema - prezesa Polskiego Towarzystwa Onkologicznego. Wydana w 2009 roku przez Via Medica.
kasiask napisał/a: | No wlasnie podjełam temat, ale powidziano mi że stopien zlosliwosci ustala sie jedynie dla raka przewodowego, a przy raku zrazikowym porostu bez badania przyjmuje sie ze jest G2 |
Powyższe twierdzenie jest niezgodne z aktualnie obowiązującymi standardami. To tkwienie w przekonaniach z przynajmniej 2 lat wstecz.
kasiask napisał/a: | (nie wiem dlaczego, bo tu na oko to chyba nie powinno się zgadywać) |
Oczywiście Kasiu, masz rację. |
Temat: Rak piersi zrazikowy - badanie MR wykazało inne guzy |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 13687
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-06-17, 02:07 Temat: Rak piersi zrazikowy - badanie MR wykazało inne guzy |
kasiask napisał/a: | zastanwawiam sie dlaczego nie ma okreslenia stopnia slosliwosci, bo to przeciez tez jest istotne. |
Prawidłowy raport patomorfologiczny powinien zawierać oznaczenie stopnia złośliwości histologicznej nowotworu (kiedyś dotyczyło to tylko raka przewodowego, obecnie dotyczy wszystkich inwazyjnych raków piersi) . Jest to zatem kwestia do wyjaśnienia. |
|
|