1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 7120
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-09-21, 20:59 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
bakarikone napisał/a: | na radio będę dojeżdżał |
Bardzo dobrze.
Samodzielna radioterapia nie wymaga hospitalizacji.
powodzenia |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-09-21, 20:26 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
Jesteś zatem pod właściwą opieką. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-09-21, 20:02 Temat: Rak ślinianki podżuchwowej |
bakarikone napisał/a: | Dzis sie dowiedzialem tyle ze zakwalifikowali mnie na radioterapie. |
bakarikone napisał/a: | Mam miec 30 lub 33 naswietlenia, w przyszlym tyg mam przyjsc po maske.
Tylko zastanawia mnie sens tych naswietlen, lekarka mowila ze na ten typ radioterapia srednio dziala. |
Radioterapia uzupełniająca jest konieczna ze względu na:
bakarikone napisał/a: | Utkanie nowotworu ogniskowo dochodzi bardzo blisko do marginesu materialu i dlatego nie mozna calkowicie potwierdzic doszczetnosc resekcji. |
- czyli na to, że komórki nowotworowe mogły pozostać w linii cięcia chirurgicznego.
Pomimo, iż jest to rak wysokozróżnicowany (czyt. o niskiej złośliwości histologicznej) i nie reagujący spektakularnie na takie leczenie jak chemioterapia (CTH) czy radioterapia (RTH) to napromienianie jest w tym przypadku niezbędne i, jak najbardziej, przyczyni się do zmniejszenia ryzyka nawrotu miejscowego.
Decyzja o pooperacyjnej RTH jest prawidłowa. |
|
|