1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak skóry głowy, przerzut do płuc - czy dobre leczenie? |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 18970
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2015-03-24, 22:22 Temat: Czerniak skóry głowy, przerzut do płuc - czy dobre leczenie? |
aga_su1 napisał/a: | Czy do powyższych leków także trzeba mieć jakąś konkretną cechę / mutację, aby one działały? Jeśli tak, to jaką? |
Nie.
Trzeba jedynie być w dobrym stanie ogólnym i spełnić kryteria kwalifikacji do programu:
http://onkologia-online.p...yervoy%E2%84%A2
Cytat: | Jeszcze dodatkowe pytanie, bo mama wcześniej chodziła do lekarki specjalizującej się w czerniaku głowy, a teraz "przejął" ją specjalista od nowotworów płuc (chociaż konsultował się on też chyba ze specjalistą od czerniaka). Czy to dobrze, czy lepiej żeby nadal była prowadzona przez specjalistę od czerniaka? |
Nie bardzo rozumiem. Przebieg leczenia winien monitorować lekarz onkolog kliniczny, najlepiej z Kliniki Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaków w Warszawie.
aga_su1 napisał/a: | Czy mogłabym też poprosić o komentarz do historii prowadzenia choroby? |
Pierwsze TK klatki piersiowej nie było podstawą do stwierdzenia przerzutów choroby podstawowej. Było podstawą do obserwacji. Ja jednak uważam, że winno się skierować chorą na kontrolne TK po maks. 6 miesiącach (z wątku wynika, że kontrolne TK zostało wykonane dopiero po roku).
aga_su1 napisał/a: | Mam prośbę o odpowiedź na mój poprzedni post oraz jeszcze o interpretację wyników czerniaka, które wkleiłam w pierwszym poście. Chciałabym je w całości rozszyfrować. |
W czerniakach skóry głowy nie oznacza się węzła wartowniczego.
Leczenie jak dotąd wydaje się prawidłowe.
Proszę o ewentualne konkretne pytania, na które wcześniej nie udzieliłam jeszcze odpowiedzi - odpowiem.
pozdrawiam ciepło. |
Temat: Czerniak skóry głowy, przerzut do płuc - czy dobre leczenie? |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 26
Wyświetleń: 18970
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2015-03-18, 20:58 Temat: Czerniak skóry głowy, przerzut do płuc - czy dobre leczenie? |
aga_su1 napisał/a: | 1. Jakie są rokowania w takim stadium choroby? |
Nie można na ten temat powiedzieć niemal nic. Tylko tyle, że większość chorych z rozsiewem czerniaka skóry umrze, a części uda się ocalić życie (leki immunologiczne: ipilimumab/pembrolizumab).
aga_su1 napisał/a: | Czy zastosowano najlepsze możliwe leczenie? Jakie inne leczenie jest możliwe dla niej? Dlaczego nie dostała iplimumabu, tylko tradycyjną (chyba?) chemię, na którą czerniak podobno nie reaguje? |
Zastosowano najlepsze możliwe leczenie. Ipilimumab można zastosować dopiero jako leczenie II linii (tak go zarejestrowano w Europie), zatem dopiero po progresji w trakcie chemioterapii.
aga_su1 napisał/a: | Czy są jakieś badania kliniczne leków, do których mama by się kwalifikowała? Jest na razie silna i w dobrym stanie, nie chciałabym żeby po leczeniu chemią okazało się, że już się do żadnych innych leków nie kwalifikuje:( |
Jeśli jest w dobrym stanie ogólnym - zakwalifikuje się do kolejnych linii leczenia (ipilimumab, pembrolizumab)). Proszę jedynie pamiętać o tym, że czerniak jest nieprzewidywalny i sprawia nierzadko "niespodzianki" - zatem kwestia kwalifikacji do kolejnych linii leczenia zależy od przebiegu choroby.
pozdrawiam ciepło. |
|
|