1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka |
Dana676
Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 5929
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-06-17, 17:24 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka |
Taka waga naprawdę nie jest problemem, zwłaszcza kiedy tata nie chudnie. Ja w okolicach 1,5 miesiąca po zakończeniu leczenia miałam nagły spadek apetytu, praktycznie nic nie mogłam wcisnąć, a dodatkowo wymiotowałam. Lekarka rodzinna nie potrafiła odpowiedzieć co jest przyczyną. Przeszło po kilku dniach zażywania setrononu - leku przeciwwymiotnego. Ja w najgorszym swoim momencie, w sumie jeszcze przed rozpoczęciem leczenia, ważyłam 39 kg przy wzroście 163 cm. Obecnie bardzo smakują mi ugotowane: żółta fasolka i bób oczywiście bez łupin |
Dana676
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-06-17, 15:59 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka |
Chleb staje w gardle podczas jedzenia, co jest denerwujące i trzeba co chwilę popijać, też mam spore problemy z jedzeniem go, a jak już się przymuszę to jem bez skórek. Mi najłatwiej je się gotowane warzywa, ryż, sałatę (chociaż nie jestem pewna czy Twojego tatę nie będzie jeszcze drażnić), różne drobno posiekane sałatki, budynie, kaszki. Nie można przesadzać z przyprawami, co dla innych wydaje się po prostu dobrze doprawione dla nas jest za bardzo i zaczyna nas boleć jama ustna. Twój tata może mało jeść, bo może po prostu nie mieć apetytu, jeśli zacznie spadać mu waga, warto udać się do lekarza po receptę na np. megalię (wtedy ma się na wszystko ochotę ) Ja dodatkowo jem bardzo wolno, chyba 3 razy wolniej niż kiedy byłam zdrowa, co może sprawiać, że kończysz samemu posiłek, nie chce ci się już na to jedzenie patrzeć, albo odgrzewasz 3 razy bo robi się zimne.
Też nie mogę patrzeć już na nutridrinki, po ostatnim prawie zwymiotowałam
Co do języka, to mi się nie cofnął w żaden sposób, ale nie mogę go wysunąć aż tak daleko jak kiedyś. |
Dana676
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2015-06-17, 12:27 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka |
Ja leczenie skończyłam jakieś 2-3 tygodnie przed Twoim tatą i również odczuwam jeszcze skutki. Również już odzyskałam smak, z śliną też nie najgorzej, chociaż czasami jej trochę brakuje. Tabletek przeciwbólowych już nie biorę, gardło pobolewa mnie tylko przy jedzeniu niektórych rzeczy np. pomidorów. Mówię niewyraźnie, jakbym miała zatkany nos, w moim przypadku jest to spowodowane ubytkiem w podniebieniu miękkim lub sztywnością języka. Też mam szczękościsk, ledwo przeciskam kciuk przez zęby (może być on wywołany naświetlaniem, chociaż w moim przypadku prawdopodobnie wznową nowotworu-objaw ten był obecny jeszcze przed wykryciem nowotworu). Moja szyja wygląda normalnie, za to moje policzki są bardzo spuchnięte i dosyć wrażliwe na dotyk, opuchlizna znacznie pogorszyła się 2 miesiące po naświetlaniach. Co jeszcze... Warto dokładnie oglądać swoją jamę ustną ze względu na pojawiające się w niej grzyby, nasilają one ból języka i gardła.
Co do szczękościsku mogę dodać jeszcze, że podczas leczenia miałam wizyty u rehabilitanta i nakazał ćwiczenie szczęki co godzinę - co jest dosyć uciążliwe. Należy włożyć palce między zęby na możliwą szerokość na kilka sekund, następnie lekko nacisnąć zębami na te palce i tak przez kilka sekund i poszerzyć otwarcie itd. Sprawia to trochę bólu, ale podobno jest przydatne Nie należy jednak przesadzić z ćwiczeniem, bo to może pogorszyć szczękościsk, także wszystko z umiarem. Pozdrawiam |
|
|