Autor |
Wiadomość |
Temat: Przerzut z trzustki do wątroby |
Basia3
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 6769
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-12-03, 20:14 Temat: Przerzut z trzustki do wątroby |
Hmmm, chirurg wyraził się , ze korzyść z usunięcia guzów nie równoważy kosztów związanych z operacją:( jest przerzut = brak operacji
Tymczasem po pierwszej chemii - zupełnie bez skutków ubocznych - aż wątpię czy w tej buteleczce miała na pewno lekarstwo a nie wodę:)
Mieszkamy właściwie razem, a u najmłodszego syna w przedszkolu ospa :( |
Basia3
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-29, 19:30 Temat: Przerzut z trzustki do wątroby |
Chirurg-onkolog S. Romanowski, a teraz onkolog Wieczorek-Rutkowska.
Rozmawiałam z mamą i powiedziała że najbardziej ma stracha przed wymiotami i totalnym osłabieniem. Do tej pory była osobą bardzo aktywną, dużo jeździ rowerem, spaceruje a tu takie uziemienie. Czekam na wszystkie wskazówki, sugestie i oceny leczenia. Pozdrawiam |
Basia3
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-28, 18:15 Temat: Przerzut z trzustki do wątroby |
Dzięki, dam znać jak było |
Basia3
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-27, 20:17 Temat: Przerzut z trzustki do wątroby |
Graba79 - jak mama znosi chemię? Czy brała jakieś leki przeciwobrzękowe? Moja liczy się z tym, że wypadną jej włosy, z wymiotami ale jak dowiedziałam się że dostanie chemię "na wynos" do domu (w pon podłączenie, wt w domu, w śr powrót do WCO na odłączenie) to trochę zrobiło mi się słabo - boję się np. jakiejś reakcji uczuleniowej. I czy konieczna jest heparyna?
Bardzo się cieszę, że dał znać ktoś kto leczy się w Gdańsku tym samym choć moja mama dziś zapytała mnie czy to warto tak się męczyć, bo przecież może niedługo umrze - musiałam postawić ją do pionu:) Pozdrawiam i życzę zdrowia! |
Basia3
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-24, 18:16 Temat: Folfirinox - rak trzustki z przerzutem do wątroby |
Miesiąc temu mama była u onkologa w Centrum Onkologii w Gdańsku - ma dwa guzy 5 cm na trzustce i przerzut 10 cm na wątrobie. Po konsultacji chirurgicznej - nieoperacyjne. onkolog zaproponowała chemię- Folfirinox. Za tydzień pierwsza chemia. Gdzieś tam w głębi wierzę, że jej się uda i te guzy nie są złośliwe i nic jej nie będzie. Nie chcę przyjąć do wiadomości że rokowania są złe, że być może został jej góra jeden rok. Boję się jak zniesie chemię
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2014-11-24, 20:30 ]
Wątki scalone.
|
Basia3
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2014-11-11, 07:02 Temat: Przerzut z trzustki do wątroby |
Witam, jestem z Gdańska, mama ma 63 lata, 6 lat temu miała wycięty guz tarczycy 7 mm. Miesiąc temu na usg wyszedł 9 cm guz na wątrobie, na TK dodatkowo 5 cm guz na ogonie trzustki. Jest po biopsji i rtg płuc (bez przerzutów). Jest w dobrej kondycji, morfologia ok. Czeka na konsultacje chirurgiczną, czy wątroba jest operacyjna.
Nie wiem gdzie ją pokierować. Dr Zadrożny z AM w Gdańsku chwilowo nie przyjmuje, wiem że specjalizuje się w tych narządach. Gdzie leczyć mamę? Moja siostra mieszka w Warszawie, czytałam tutaj na forum o szpitalu MSWiA i na Banacha - jak radzicie, umawiać się na wizyty w Warszawie? Boję się ją wozić i męczyć podróżą ale chcę znaleźć jej najlepszą opiekę. |
|