Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz piersi |
3lizabet
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 6601
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-11, 20:36 Temat: Guz piersi |
Witam,
byłam dzisiaj u chirurga onkologa (prywatnie), który stwierdził, że guzek trzeba usunąć bo biopsja cienkoigłowa nie daje oczywistego wyniku. Stwierdził, że najlepiej usunąć guzek podczas biopsji mammotonicznej o wycinaniu nie chciał nawet rozmawiać.
Termin biopsji "może" na czerwiec przychodnia prywatna a zabieg na fundusz.
Postanowiłam guzek obserwować i na razie nic nie robić (nie mam siły do naszej służby zdrowia)
Pozdrawiam |
3lizabet
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-04, 20:38 Temat: Guz piersi |
Dziękuję za informacje i pozdrawiam |
3lizabet
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-04, 16:09 Temat: Guz piersi |
Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze pytanie czy w takim przypadku jak mój wycięty zostanie sam guzek ? Czy będzie wycinany z większym marginesem ?
Nie wiem czy to ma znaczenie ale z tej piersi przy lekkim ucisku, wycieraniu, pokazują się kropelki płynu koloru "ropy". Następnego dnia po biopsji były to kropelki krwi. |
3lizabet
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-04, 12:24 Temat: Guz piersi |
Czy jest coś w moich wynikach, co spowodowało że napisał Pan "PRAWDOPODOBNIE nie jest groźna" ? Czy po prostu wynik biopsji cienkoigłowej nie jest do końca miarodajny. |
3lizabet
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-03-03, 19:49 Temat: Guz piersi |
Witam,
jestem po biopsji cienkoigłowej:
Treść biało-krwista, liczne rozsiane w grupach, płatach łagodne komórki nabłonkowe sutka typowe i mniej liczne - apokrynowe. Ponadto - pojedyncze drobne fragmenty tkanki łącznej, szkliwiejącej, fragment tkanki tłuszczowej.
Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej (fibroadenoma susp)
Wskazana weryfikacja histopatologiczna zmiany.
Rozumiem, że zmiana nie jest groźna ale lepiej ją usunąć ?
Pozdrawiam |
3lizabet
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-02-18, 11:03 Temat: Guz piersi |
Dziękuję bardzo za odpowiedź i zainteresowanie.
Chciałabym jeszcze dodać, że ten guzek jest na tyle głęboko, że go nie czuć pod palcami. Na końcu opisu usg dopisano BIRADS 3.
Pozdrawiam |
3lizabet
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-02-17, 22:09 Temat: Guz piersi |
Witam,
proszę o interpretacje wyniku usg (39 lat)
"W sutku prawym na godz. 5 widoczny owalny twór o echogeniczności niższej niż otaczające tkanki
dobrze ograniczony od otoczenia śr. 8 mm-fibroma ? - wskazana BCAA.
W obu dołach pachowych widoczne nieliczne węzły chłonne śr. do 16 mm. "
Dodam, że w obu pachwinach widać również dość liczne węzły chłonne o śr. do 21 mm.
Pozdrawian |
|