Od momentu operacji w 11.2010 nie miałeś wykonanego żadnego TK jamy brzusznej?
Na czym w ogóle zakończyło się leczenie raka okrężnicy - na remisji całkowitej?
Wg standardów pacjenci z rakiem okrężnicy po leczeniu powinni mieć wykonywane badanie przedmiotowe i podmiotowe oraz oznaczenie CEA co 3-6 miesięcy przez 3 lata po leczeniu i co 6 miesięcy w 4 i 5 roku po leczeniu, TK brzucha i klatki piersiowej co 6-12 miesięcy przez 3 lata u chorych z wysokim ryzykiem nawrotu choroby (nie znamy Twojej dokładnej historii choroby, nie wiemy więc jak wysokie jest u Ciebie to ryzyko), kolonoskopię w ciągu roku po leczeniu, później co 3-6 lat.
zaba7 napisał/a: |
W styczniu byłem na Onkologii miałem robione wyniki ale pacjent nie otrzymuje wyników do ręki jak się spytałem lekarza to tylko mi powiedział że są w normie. |
Pacjent ma prawo otrzymać wyniki wszystkich badań, jakie ma wykonywane. Spróbuj następnym razem poprosić o kserokopie wyników (odpłatnie zapewne). To bardzo ważne, by mieć swoje wyniki badań w razie ewent. konsultacji z innymi lekarzami, nam też łatwiej jest coś powiedzieć znając historię choroby wraz z wynikami.
zaba7 napisał/a: |
Lekarz Onkolog bardzo mało mówi i ciężko się czegokolwiek dowiedzieć. |
Polecam wypróbować metodę spisania sobie pytań na kartce przed wizytą i zadania ich lekarzowi po kolei z zapisaniem odpowiedzi - i lekarz będzie mógł odnieść się do konkretnych wątpliwości pacjenta, i Ty będziesz miał wszystko uporządkowane.