witam Was.
moja mama zgłosiła się na badania profilaktyczne piersi (mammografia).
Wyniki miała odebrac osobiście, jednak w niedługim czasie dostała listem poleconym wynik badania z informacją o dalszej diagnostyce.
W opisie było: "asymetryczne zagęszczenie w KWPL z mikrozwapnieniami". Co to oznacza?
Czy już dzieje się coś złego?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Wizytę u onkologa zamówiłyśmy dopiero na listopad, więc trochę się martwię.
To może być złośliwe, ale na tym etapie poczekanie 6 tygodni nie powinno niczemu zaszkodzić, tak czy inaczej będzie to miała wycięte i zbadane i dopiero po badaniu histopatologicznym będzie można określić co to. Przeczytaj wszystko co znajdziesz w tym dziale o obszarach mikrozwapnień, trochę Ci się rozjaśni w głowie. Na pewno nie można tego zlekceważyć i np odmówić wycięcia. Przeprowadź dobre rozeznanie wśród znajomych i sprawdź lekarza, ja to zaniedbałam i okropnie się nacięłam. Witaj.
ps Bardzo często się zdarza, że po wycięciu i zbadaniu okazuje się, że nie ma komórek nowotworowych
witaj gaba
dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. mam jeszcze jedno pytanie. postanowiłyśmy zrobic jeszcze badanie usg (wczoraj),które nie wykazało żadnych zmian. jak to się ma do wykrytych zagęszczeń w obrazie mammograficznym? którym badaniem powinnyśmy się sugerowac i czy mimo wszystko musimy zgłosic się do onkologa?
pozdrawiam.kaśka.
Obszary mikrozwapnień to takie specyficzne obszary w których mogą znaleźć się komórki nowotworu, ale nie tworzą one guza w tym sensie, że ma on inną gęstość niż otoczenie. USG wykrywa tylko zmiany w gęstości tkanki. Obszary te wycina się z dużym marginesem i jak wspomniałam często nie znajduje się nowotworu, ale czasami jest. Onkolog - koniecznie, wycięcie jeżeli zaproponuje to też, sprawdzenie prywatnie to tylko mammografia.
Tak jest. Ponadto USG ma największą wartość w diagnostyce piersi o utkaniu gruczołowym, u kobiet młodych.
W tym przypadku należy z pewnością kierować się wnioskami z mammografii a nie USG.
Wizyta u onkologa jest konieczna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum