Witam
chcę zapytać o informacje na temat rozpoznania histopatologicznego z piersi:
carcinoma invasium NST G2 luminal b B5.
dodatkowe badania ER 100%komorek +++, PgR 40%komorek ++, Ki67 20 % komorek, HER 2 ++ w badaniu FISH brak amplifikacji genu HER2 wynik ujemny.
wiem ze to rak, ale chodzi mi o to co oznaczają określenia ER, HER2 itp. oraz wynik ujemny,
jakie sa możliwości leczenia, czy ten rak będzie "szedl" na hormonalne leczenie??
Jakie będzie leczenie to głównie zależy jak duży jest guz i czy zaatakowane są węzły chłonne (i będzie sprawdzanie czy nic więcej). To najbardziej popularny typ raka piersi. W tym dziale jest mnóstwo przykładów takiego samego guza, możesz dopasować coś do siebie. Szukając bierz pod uwagę wiek. Oczywiście hormonoterapia też ma w tym wypadku zastosowanie, ale nie będzie ani pierwsza, ani jedyna (chyba że masz powyżej 70 lat i liczne inne poważne choroby).
Witaj,
Mówiąc po krótce będzie "szedł" to znaczy będzie możliwe zastosowanie hormonoterapii (receptory ER i PgR są dodatnie).
Badanie na obecność HER2 (receptora ludzkiego czynnika wzrostu naskórka 2) w Twoim przypadku dało ujemny wynik - nie będzie można zastosować terapii antyHER2. Jeśli to czynnik korzystny (nowotwór ma mniejszą zdolność przerzutowania), ale w przypadku uogólnienia mamy znacznie mniejsze możliwości terapeutyczne.
Ki67 (marker komórkowej proliferacji) jest u Ciebie na granicy uznania go za podwyższony (tj. >20%).
Aby móc powiedzieć coś więcej należałoby poznać inne wyniki badań (szczególnie dotyczące cechy N, tzn. czy są przerzuty w węzłach i ew. ilu) oraz M (przerzuty odległe).
Patrząc na znaną nam część wyników można być ostrożnym optymistą.
Pozdrawiam,
Marcin[/b]
_________________ Weryfikuj/porównuj/krytykuj moje wypowiedzi - nie jestem nieomylny.
WITAM, CZY KTOŚ wie, co oznacza okreslenie na wyniku biopsji piersi : tu mammae rex R-4c, wiem ze to pierwsze to guz sutka prawego ale co oznacza R 4-c??
[ Komentarz dodany przez Moderatora: missy: 2015-12-27, 18:07 ] Wątki scalone. Nie zakładaj, proszę, nowych jeśli opisujesz tę samą historię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum