Rak przełyku taty - Interpretacja wyników badania PET
Kochani, u mojego taty zdiagnozowano raka przełyku (płaskonabłonkowy). Nawet nie próbuję opisać jak wszystko we mnie krzyczy z bólu... Dziś otrzymałam wyniki badania PET. Jeśli tylko ktokolwiek z Was jest w stanie pomóc mi w interpretacji...
GŁOWA I SZYJA
Pobudzenie metabolizmu FDG w wardze dolnej (SUV max 5,1) - najpewniej charakteru czynnościowego
Niewielkie pobudzenie metabolizmu FDG w migdałkach podniebiennych (SUV max po str. prawej 4,7, SUV max po str. lewej 3,4) - do oceny miejscowej
KLATKA PIERSIOWA
Pogrubienie ścian dolnego odcinka przełyku na dł. ok. 70 mm (SUV max 19,5)
Widoczne węzły chłonne:
- podostrogowy o wymiarach ok. 10x15 mm (SUV max 5,7)
- okołoprzełykowe dolne - większy o średnicy ok. 10 mm (SUV max 5,3)
JAMA BRZUSZNA
Naciek przełyku dochodzi do żołądka - podejrzenie nacieku wpustu.
Widoczny węzeł chłonny przy krzywiźnie mniejszej żołądka o wymiarach ok. 20-25 mm (SUV max 21,2)
UKŁAD KOSTNY
Niewielkie pobudzenie metabolizmu w zakresie kręgosłupa (SUV max 4,1) - do rozważenia MRI
WNIOSKI
Zwiększony metabolizm FDG w przełyku wykazuje na aktywny proces npl. Opisane węzły chłonne przemawiają za meta.
Uwagi: poziom referencyjny: łuk aorty (MBPS) SUV max 2,1, prawy płat wątroby SUV max 2.5
monikanieckarz,
Witaj na forum.
Migdałki musi dokładnie obejrzeć dobry laryngolog bo jest dość podwyższony metabolizm, trzeba sprawdzić dlaczego.
Układ kostny również budzi podejrzenie ale nie wiadomo czy nie są to jakieś zmiany zwyrodnieniowe więc albo MRI albo scyntygrafia kości wskazana pilnie.
No i najważniejsze wnioski, w przełyku i w sumie aż do żołądka, (tak jak w opisie jamy brzusznej ) jest niestety aktywny proces nowotworowy z przerzutami do węzłów chłonnych.
Wynik nie jest dobry, przykro mi.
Czy tato jest już pod opieką onkologa? czy lekarze rozważają operacyjne usunięcie zmian, jest to w Ich ocenie operacyjne?
Co oprócz diagnozy rak płaskonabłonkowy przełyku, było już coś robione, coś zaplanowane?
Tata był na badaniach diagnostycznych w Szpitalu Jana Pawła II w Krakowie. Badania wykonane do te pory to: TK klatki piersiowej i brzucha, gastroskopia, USG brzucha, spirometria, ekg. Wstępny plan leczenia zakłada rozpoczęcie od radio i chemioterapii, a następie operacja. Tak nas poinformowano. Ale finalny plan będziemy znać po ocenie wyników PET... :(
Ja chciałabym wlać promyk nadziei w tej trudnej sytuacji. Wyniki ojca nie są złe i dają dużą nadzieję na wdrożenie radykalnego leczenia. Mój ojciec leczony był w ten sam sposób - teraz mija 6 rok po operacji. Polecam wybrać ośrodek z dużym doświadczeniem w leczeniu tego nowotworu, takie operacje są niestety rzadkością.
_________________ Practise random kindness and senseless acts of beauty.
Dobro jest w każdym z nas.
@asia19 Dziękuję za to co napisałaś... To daje nadzieję... Tata został zakwalifikowany do radykalnego leczenia chemio- i radioterapią. Następie zabieg. Wierzymy, że wygra. Dziękuję.
Tata został zakwalifikowany do radykalnego leczenia chemio- i radioterapią.
To dobrze bo to znaczy że jest szansa na wyleczenie i tego trzeba się teraz trzymać.
Trzymaj się bo czeka was trudny okres, trzeba będzie wspierać tatę.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum