Witam.
Jestem kobietą, mam 56 lat ponad trzy lata temu wykryto u Mnie rak jelita grubego, miałam chemię, radioterapię i operację. Wycięto mi to ustrojstwo i dotychczas miałam kontrolę w IO w Gliwicach i było dobrze, wyniki były w miarę dobre.
A teraz w wtorek tj. 21.07 miałam kontrolę w IO więc tradycyjnie wcześniej w piątek dla siebie zrobiłam sobie CEA i wynik był 3.28 i byłam spokojna ale w wtorek oddałam krew by zbadać oficjalnie CEA w Instytucie i lekarz w gabinecie powiedział mi, że niepokoi go wynik ponieważ wyniósł 4.24 ! czy jest to możliwe, że mam przerzuty?
Dodatkowo w swoim zakresie musiałam zrobić usg jamy brzusznej i wynik był następujący:
" Wątroba - AP 135mm, jednorodna o nieco wzmożonej echogeniczności, w płacie prawym echoujemna struktura o śr 14 mm
Pęcherzyk żółciowy - echoujemny, bez złogów
Przewód żółciowy wspólny i żyła wrotna- nieposzerzone
Trzustka - przesłonięta przez gazy
Śledziona - 79x40 mm, jednordna
Nerka prawa - 118x54mm bez zastoju w układzie kielichowo-miedniczkowym
Nerka lewa- 118x56mm bez zastoju w układzie kielichowo - miedniczkowym
Pęcherz moczowy - dobrze wypełniony o gładkim obrysie ścian
Aorta brzuszna - nieposzerzona"
I lekarz widząc moje CEA 4.24 oraz wynik usg wątroby stwierdził, że niepokoją go i zlecił tomograf ale dopiero na 17.09 - proszę pomóżcie, powiedzcie mi czy mam się bać, że to już przerzuty są, że to już będzie dla mnie koniec?
Grażyno imienniczko mojej chorej mamci, przerzuty na wątrobie nie oznaczają końca. Moja mama dowiedziała się ze ma raka na starcie już z przerzutami na wątrobie ok. 4 lat temu (cała historia w naszym wątku) i żyje jako tako ale żyje więc "lance" w dłoń...
Zobaczysz co wyjdzie na TK na pewno trzeba będzie poszerzyć diagnostykę o dodatkowe badania w tym kolonoskopie i inne. Pozdrawiam
Niestety u Mnie nie da się wykonać kolonoskopii ponieważ mam stomie i wejście się zwężyło wg Gliwic tak już będzie i nie da się z tym nic zrobić - muszę sobie sama przebijać otwór palcem..
Dziękuje za odpowiedź ale po prostu się boję, że zaczną się przerzuty, chemia, naświetlania i cały koszmar wróci :(
17.07.2015 jak robiłam prywatnie to wyszło mi 3.28 ng/ml, 21.07.2015 podczas kontroli w Instytucie wyszło 4.24 ng/ml, a w kwietniu jak byłam na kontroli 20.04.2015 r. miałam 3.65 ng/ml
Niestety nie ma. Jedyna opcja to prywatnie w Żorach ale to jest koszt ok 500zł tylko, że ja jestem na rencie i nie stać Mnie fizycznie na to badanie. Od kilku miesięcy mam zwężoną stomię, zgłaszałam to w IO ale stwierdzili, że tak to już będzie i nic z tym się nie da zrobić. Dodatkowo puchną mi stopy ale również uważają, że to nie ma nic wspólnego z Moją chorobą. Nerki są w porządku. Jedynie te skoki CEA mnie nie pokoją i wynik usg wątroby. Dotychczas CEA prywatnie jak w IO mniej więcej się pokrywało a tu nagle taka różnica. Nie wiem jakie są objawy przerzutów na wątrobie? pytałam ale lekarz nie miał czasu dla Mnie - dał mi tylko zlecenie na TK i tyle.
A czy jak zrobię sobie badanie prób wątrobowych czyli Alat, Aspat i właśnie poziom bilirubiny to wyniki mogą mi już coś wskazywać? dotychczas miałam wszystko ok, a na wątrobie cysta 14mm i niby niegroźna :(
Szczerze - wyniki mogą być w normie przy istniejących przerzutach, a mogą być też poza normami przy braku przerzutów. Nie są to po prostu badania, które są w jakiś sposób diagnostyczne w tej kwestii.
Grażynko, moja mama nawet po usunięciu prawego płata wątroby (poza białkiem)miała dobre wyniki prób wątrobowych i nerkowych. Nawet teraz Alat i Aspat w normie. Zrób TK będziesz spokojniejsza i tak jak napisała absenteeism powtórz CEA, mama pomimo masywnego guza naciekającego ma "tylko" dwucyfrową wartość CEA podczas gdy inni przy malutkich guzach mają tysieczne- to chyba zależy od człowieka. Trzymaj się.
Witajcie.
Powracam po otrzymaniu wyniku TK. Przepiszę go poniżej i zaznaczę co mnie niepokoi, a na co lekarz mi nie chciał odpowiedzieć bo nie miał czasu.
Badanie TK jamy brzusznej i miednicy małej wykonan technika wielorzedowa, przed i po podaniu kontrastu, aparatem Somatom Definiton Egde.
Pacjentka z rozpoznaniem: rak odbytnicy. Stan po radioterapii, chemioterapii.
Podprzeponowo w segmencie VIII wątroby widoczna jest torbiel śr 15mm. Innych oatologicznych zmian ogniskowych w wątrobie nie stwierdza się.
Powiększonych, podejrzanych radiologicznie węzłów chłonnych nie uwidoczniono.
W zakresie loży po przeprowadzonym zabiegu widoczne są liczne pasmowate zagęszczeniałączące się z pętlami jelitowymi okolicy zespolenia. W ich obrębie cech patologicznego wzmocnienia nie uwidoczniono. Stan po wyłonieniu sztucznego odbytu w miejscu typowym. Zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa lędźwiowego. Poza tym obraz narządów jamy brzusznej i miednicy małej zmian w badaniu TK nie wykazuje.
Wnioski: Nie stwierdza się radiologicznych cech wznowy miejscowej ani rozsiewu procesu npl w wykonanym badaniu.
CEA na dzień dzisiejszy: 3,52 ng/ml
Zgłaszałam lekarzowi, że mam silne bóle brzucha, że czasem jem po kilka tabletek przeciwbólowych dziennie i mam problem z stomią, że ujście się zwęża. Powiedział mi, że mam sobie palcem rozszerzać i szukać herbatek na bóle.
Grażyna1960,
Najważniejszy jest wniosek, że nie stwierdza się radiologicznych cech występowania zmian nowotworowych. To znaczy, że niepokojące dla Ciebie pasmowate zagęszczenia nie są podejrzane dla radiologa. Wyraźnie napisano, że nie widać w ich obrębie patologicznego wzmocnienia, czyli, że nie wyłapują one podanego kontrastu w sposób charakterystyczny dla zmian nowotworowych.
Myślę, że niestety masz do czynienia z bardzo dokuczliwymi odległymi skutkami leczenia radykalnego. Zrosty, zwłóknienia - one mogą powodować znaczne dolegliwości bólowe. Naświetlania natomiast mogły uszkodzić część węzłów chłonnych w obrębie jamy brzusznej i stąd być może opuchlizna kończyn dolnych.
To przypuszczenia, więcej mógłby powiedzieć lekarz - niekoniecznie onkolog prowadzący, bo dla niego istotą sprawy jest Twoje leczenie onkologiczne, a nie powikłania po nim. Spróbuj poszukać sensownego internisty albo gastroenterologa. Może oni pomogą.
Pozdrawiam ciepło
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum