Witam,zaczne od tego że sprawa dotyczy mojej żony.Ma 30 lat ok 2tyg temu wykonywała rtg klatki piersiowej ponieważ od około 1 miesiąca męczył ją kaszel.Nie były to jakieś straszne napady,najczesciej wieczorem i jak np wchodziła z zimnego do ciepłego pomieszczenia.Opis rtg brzmiał tak:Guzowate poszerzenie wnęki lewej płuca,naczynia bez zagęszczeń ogniskowych,sylwetka serca w normie.Oczywiście i ja i żona jesteśmy osobami nie palącymi,nigdy w życiu nie paliliśmy papierosów.Była w ubiegły Czwartek na TK z przekrojem czekamy na wynik.Badania krwi wszystko w normie tylko ob ma podwyższone nie gorączkuje apetyt ma.Nie straciła nic na wadze od wakacji tyle samo waży cały czas,nie swędzi ją skóra.Niema też potów nocnych.Uwidoczniły jej się żyły na klatce piersiowej,nie ma nigdzie obrzeku.Czasem dodatkowo zdarza się że wejdzie jej ból np pod łopatką.Proszę o pomoc czy to może być chłoniak jestem przerażony nie śpię po nocach.Zadreczam sie myślami co to może być czy to Nowotwór.Dodam że nikt ani w mojej ani żonie rodzinie nigdy nie chorował na nowotwór.
_________________ W Bezsensie sens jest jedynym awansem.....
Nie pozostaje Wam nic innego jak czekac na wyniki badan.
Nie jestem fachowem ale guzowate poszerzenie wneki płuca i bóle pod łopatką to objawy niepokojące objawy.
Otrzymaliśmy wyniki badań....Niestety tojest chłonniak jutro jedziemy na konsultacje do Czestochowy a następnie,prawdopodobnie żona dostanie skierowanie na badania do Bystrej.Lekarka coś wspominała żeby raczej szykować się na zabieg usunięcia tego..Niewiem co mysleć czy to dobre rokowania czy nie............Jestem załamany
_________________ W Bezsensie sens jest jedynym awansem.....
Witam Cię szturman,
Przykro mi, że trafiła Was choroba nowotworowa. Nie jestem fachowcem ale chłoniak to chyba nie taki ciężki nowotwór i jeżeli uda się go usunąć to prognozy mogą być naprawdę pozytywne.
Swoją drogą współczuję bo wyobrażam sobie przez jaki stres przechodzicie (jestem w podobnym wieku)
Przykro mi z powodu złych wiadomości.
Kto Was pokierowal do Częstochowy? Wiecie już jaki to rodzaj chloniaka? W Bystrej można poszerzyć diagnostykę o dodatkowe badania lecz chloniakow raczej się nie usuwa. Proponuje od razu dzwonić do CO Gliwice.
Mój tata chorował na ziarnica i w razie pytań możesz pisać do mnie.
Pozdrawiam i nie traccie nadziei.
Ewa
Zmiana do badania histopatologicznego (pod mikroskopem) musi zostać pobrana w całości (cały węzeł chłonny, czyli biopsja chirurgiczna).
Być może żona ma powiększone węzły obwodowe: szyjne, nadobojczykowe i je można byłoby pobrać w całości w pierwszej kolejności.
Jeśli są zmiany tylko w klp -> mediastinoskopia i pobranie węzłów ze śródpiersia, również w całości.
Nie wchodzę w grę żadne biopsje cienkoigłowe lub gruboigłowe, na tej podstawie rozpoznania chłoniaka postawić/wykluczyć NIE MOŻNA!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum