Witam
mam 27 lat i wczoraj podczas gastroskopii okazało się, że mam przekrwioną część przedodźwiernikową z wybroczynami, żółć w żołądku i płaski naciek 3x4cm. Został pobrany wycinek do hist-pat, za 3 tygodnie mam mieć wynik, ale boję się jak diabli bo naciek kojarzy mi się z rakiem, czy wszystkie nacieki to raki? Jest jakaś szansa, że to nic groźnego?
Może być to naciek zapalny- masz przekrwioną śluzówkę. Czy lekarz nie napisał na wyniku gastroskopii żadnej sugestii? Z jakiego powodu wykonane było badanie? Jakie występowały objawy? Nie myśl o najgorszym, czekaj spokojnie na wynik.
Sugestii nie napisał, kazał zrobić tk z kontrastem, w piątek będę robił. Badałem się bo mam problemy z apetytem, nie odczuwam głodu i jedzenie mi "nie wchodzi", wymiotowałem podczas stresujących sytuacji i trochę straciłem na wadze przez to niejedzenie.
Ostatnio miałem w życiu trochę więcej stresu i wydaje mi się, że to pogorszyło mój stan żołądka, który nigdy do stalowych nie należał, zawsze byłem niejadkiem i chudzielcem, mój rekord wagi to 63 przy 182cm wzrostu :(
Adum1 trzeba poczekać na wyniki jak piszą koleżanki. Możesz mieć wrzody, to przy stresującym i nerwowym trybie życia też często się zdarza.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Hist-pat wykazał, że to przewlekły naciek zapalny:)
Dobra wiadomość, niestety nie dostałem moim zdaniem wystarczających wytycznych jak to leczyć, ale to już nie jest temat na to forum.
Dziękuję za uspokojenie, życzę zdrówka
Tak, to dobra wiadomość
Leczyć trzeba na pewno wielotorowo - odpowiednie leki od lekarza, odpowiednia, sensowna dieta, sen, ruch, wyrzucić używki. Dbać o psychikę czyli - po raz drugi sen, ruch, wyrzucić używki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum