Witam, zdiagnozowano u mnie nowotwór złośliwy nosogardła. Przeszłam juz leczenie chemioterapią obecnie jestem na 28 naswietlaniu, miałam miec 30 a dołożyli mi jeszcze 5. Problem polega na tym że moja doktor nie informuje mnie o skutkach tego leczenia jakiś taki typ lekarza który zbytnio nie interesuje się pacjentem. Czytałam na forum ale tego doczytać nie mogłam i zastanawia mnie czy to normalnie że mam chrypkę i zaczynam tracić głos, wysłowienie mi idzie bardzo cięzko, nie wspominajac już o bólu gardła jakbym miała w nim żyletki. Biorę leki przeciwbólowe ale nie pomagają, nie wiem jak radzić sobie z tym bólem i męczy mnie ta chrypka i problemy z mówieniem.
xzeetx,
Opisane dolegliwości są niestety normą po naświetlaniach, które przechodzisz.
W wątkach poświęconych rakowi nasady języka, migdałków, nosogardła, krtani jest bardzo wiele wskazówek dotyczących pielęgnacji jamy ustnej, gardła. No i oczywiście dużo informacji a propos leczenia przeciwbólowego - ten problem trzeba zgłosić lekarzowi prowadzącemu, zwykłe (?) leki przeciwbólowe rzadko ponagają w nasilonych dolegliwościach, często stosuje się różne opioidy.
xzeetx,
Koniecznie zgłoś się do Poradni Leczenia Bólu (skierowanie od onkologa lub lekarza rodzinnego) zanim zmiany po naświetlaniach staną się zaawansowane i uniemożliwią Ci funkcjonowanie, w tym jedzenie i picie. Być może do "normalnych" zmian związanych z radioterapią (owrzodzenia, nadźerki) dołączyła się też grzybica.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
xzeetx, to co teraz przechodzisz to normalne objawy na tym etapie naświetlań. Trochę pomagają płukanki przeciwbolowe... Skąd jesteś, gdzie się leczysz?
_________________ Każdy ma swoje walety i zady
THINK BEFORE YOU SAY SOMETHING STUPID
Lekarz dał mi jakies tabletki na morfinie i ibuprofem mowiac ze to powinno mi pomoc a minal tydzien i efektów brak tak jak bolało tak boli. Niestety doprosić się o coś mojego lekarza graniczy z cudem, płukanki przeciwbólowe też miałam i nic nie pomagają.
W buzi nie mam grzybicy ani pleśniawiek bo walczyłam z nimi ostatnio i wszystkiego się pozbylam.
Jestem z Zielonej Góry i lecze się też w Zielonej Górze
xzeetx, zostało tylko kilka dni terapii. Dasz radę. Wszyscy przez to musieliśmy przejść. A poziom leczenia bólu widzę w Zielonej Górze taki dobry jak i w Krakowie...
No to z pewnoscią Dzięki za słowa otuchy ale myślałam, że faktycznie skoro tak moj lekarz zapewnił że nie będzię bólu dzięki tabletką myślałam że tak będzie. Długo się utrzymywały objawy po leczeniu Tobie ?
Do chwili obecnej nie mogę jeść pikantnych potraw. Przez miesiąc po leczeniu było tak samo jak pod koniec napromieniania. Po trzech miesiącach w zasadzie było już ok, oprócz braku śliny.
Ja w połowie naświetlań całkiem zaniemówiłam. Dostałam jakieś leki wziewne i głos wrócił po kilku dniach. Chrypkę mam do tej pory i w gardle ciągle sucho. To niestety są skutki po radioterapii. Jeśli chodzi o ból gardła-trzymasz dietę? nie jesz ostrego i kwaśnego jedzenia/napojów gazowanych?
Pij siemie lniane, troszkę nawilży i złagodzi gardło. Dobre są też płukanki Caphosol, nawilżają.
Myślę, że mało jest osób, którym siemie podchodzi Ja się zmuszałam do picia, bo pomagało. Z resztą ja miałam tak popalone gardło, że nie mogłam jeść praktycznie nic. I wtedy tylko popijalam wodę i siemie lniane. Dobrze by było gdyby zrobili Ci na oddziale jakieś płukanki znieczulajace. Dla mnie to była niesamowita ulga.
wlasnie płukankę dostałam i tak jak napisał Gazda ukojenie do chwili aż trzeba było coś zjeść poza tym po płukance strasznie mi podrażniło bo to było na sterydzie i zaczeły mi robić się plesniawki w dodatku.Chciałam się przemóc do siemia ale niestety wymiotuje po nim wiec odpada. Jedynie co pozostaje to chyba przyzwyczajenie się do bólu aż do dnia kiedy ustanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum