beti123,
Bardzo Cię proszę, zamieść wg wskazówek badanie PET, bez tego Twój wątek jest niepełny i niejasny dla innych czytających i chcących pomóc, doradzić.
To co piszesz na temat działania lekarzy jest ogromną zagadką - albo Wy pewne fakty zrozumiałyście inaczej, albo Babcia w ten sposób Wam je przekazuje ( czy chodzi sama do lekarza na kontrole i badania?) albo jest to, niezrozumiała dla mnie, wersja lekarzy.
Na początku opisu PET jest jasne sformułowanie:
Dgn.(...) Rozsiew do kośćca. Stan po paliatywnej radioterapii (...)
We wnioskach z kolei jest to co pisałam wcześniej - aktywne przerzuty w kośćcu. Czyli, że wcześniej, w momencie wykrycia przerzutów nikt nie miał wątpliwości, że to przerzuty a nie choroba zwyrodnieniowa stawów.
Kiedy zakończono radioterapię? Bardzo możliwe, że okazała się skuteczna do tego stopnia, że zniosła dolegliwości bólowe - to jest właśnie zadanie naświetlań paliatywnych czyli łagodzenie skutków choroby. Dla wyjaśnienia - nie macie do czynienia z rakiem kości, to jest nadal rak piersi ( w postaci przerzutowej).
Natomiast odstawienie Etruzilu nie mogło nastąpić z powodu
Cytat: |
badan babci ktore ma dobre. |
Hormonoterapię paliatywną prowadzi się tak długo jak działa czyli powstrzymuje postęp choroby albo do momentu wystąpienia niepożądanych efektów czyli gdy zaczyna choremu szkodzić ( czyli do momentu progresji lub do toksyczności). Mogę się jedynie domyślać, że u Babci lekarze odstąpili od podawania Etruzilu z powodu zakrzepicy w nodze.
Najlepiej byłoby gdybyś napisała dokładanie jakie badania wykonywane u Babci od momentu wykrycia przerzutów w zeszłym roku oraz podała wyniki ostatnich badań krwi.
Bardzo mi przykro, że nie piszę nic optymistycznego, ale z faktów, które podałaś jasno wynika, że choroba jest w stadium niewyleczalnym. Można powstrzymywać jej rozwój, zmniejszać dolegliwości, ale nie są to działania prowadzące do wyleczenia. Nie wiem dlaczego lekarze udzielili Wam tak dziwnych odpowiedzi - chyba, że ich słowa zostały opacznie zrozumiane.
Pisz, jeśli nadal coś jest kompletnie niejasne. I załącz PET, proszę.