Witam, jak do tej pory byłem jedynie czytelnikiem przy różnych âokazjachâ czytaj obawach. Dzisiaj już postanowiłem zarejestrować się, bo obż\awiam się że problem jest poważny. Ale od początku, w styczniu (16.01) z powodu obrzęku mięśnia kości piszczelowej, niepokojącym w usg i RM po przebytym w tym miejscu w roku 2013 nowotworze łagodnym - chrzęstniak wśród-kostny- z powodu podejrzenia mięsaka, miałem wykonany PET. Opis to tyczący mojego problemu: w górnej części ślinianki przyusznej, SUV max 6 (po sprawdzeniu dokładnym było to jednak 7,4), wyraźny czarny punkt na zdjęciu, zrobiłem biopsję BAC, opis cytuję: Na tle krwi kilka grup płatków nabłonka gruczołowego o zróżnicowaniu oksyfilnokomórkowym, fragmenty prawidłowego nabłonka gruczołowego ślinianki. Obraz może odpowiadać zmianie łagodnej ( nowotworowej)ślinianki. Koniec cytatu. Na konsultacji chirurga w IO w Gliwicach,powiedziano mi że to gruczolak i nic z tym nie będą robić. Dodatkowo zrobiłem RM twarzoczaszki ( 9 luty)i tutaj opis: Ślinianki przyuszne nieco asymetryczne, większa po lewej stronie . W górnej części ślinianki do przodu i od dołu od małżowiny usznej oddziela się słabo ograniczony obszar niskosygnałowy w obrazach T1 i T2 żależnych, zmiana wykazuje dyskretne, obwodowe wzmocnienie kontrastowe. Zmiana o wymiarach ok. 7x5,5x7,5 mm. Centralna część zmiany jest w odległości ok. 5,5 mm od żyły żuchwowej. Ponadto w przedniej części ślinianki pasmowate zmiany dochodzące do okolicy żyły żuchwowej, odpowiadające najpewniej zmianom pozabiegowe ( tu chyba ma na myśli BAC). W polu badania nie zobrazowano obecności powiększonych węzłów chłonnych. Ze względu na sygnał w rozpoznaniu różnicowym na pierwszym miejscu należy brać po uwagę guz Warthina - komentż ustny od lekaża opisującego - nie wydaje mu się żeby w BAC trafili w zmianę. Ponieważ w instytucie onkologi nikt nic z tym nie chciał robić tylko obserwować, idałem się na konsultację do IO w Warszawie, tutaj konsylium orzekło operscję zmiany. Termin 13.04. Wykonano parotidektomię powierzchniową ślinianki. Zapytałem chirurga co z węzłami, odpowiedział że drobny grysik, na wyciętej, stwierdził też że szeroko wyciął duży fragment w około opisuwanej lokalizacji nic w postaci zmiany nie zaobserwował. Zabieg bez powikłań. 3 tygodnie Przed zabiegiem trochę pobolewało mnie ucho ale to może z powodu mojej psychiki. Po zabiegu wyczułem guzek na podniebieniu twardym, na granicy z miękkim w lini ostatnich zębów , zaczerwieniony, wielkość 6-7 mm, lekko podniesiony 1mm , na czubku jakby delikatnie zraniony, obok dwa malusieńkie może po niecałym 1 mm. Początkowo myślałem że to po intubacji operacyjnej , ale po płukaniu tamtum verde nie mija, zajrzałem do PET i w tym miejscu już wtedy było lekko podniesione SUV 2,9) , okolica wokół tego miejsca SUV2, lekarz opisujący nie zwrócił na to uwagi, Idę dzisiaj na konsultację do chirurga IO w Gliwicach. Hispat wyciętej ślinianki 09.05. Czy pobierać wcześniej wycinek z podniebieniu? Czy to są przerzuty ze ślinianki?