Sorry ja mam o połowę mniejszą rozdzielczość i nie wiem czy się orientujesz jak się czyta taki załącznik, a ten jest jeszcze obrócony o 90 stopni. To wynik biopsji? Napisz co chcesz wiedzieć i czego nie rozumiesz
Pytałam czy to wynik biopsji? Bo to jest jakby pół wyniku. Powinna być podana złośliwość histopatologiczna. Ki67 jest tak niskie że nie bardzo koreluje z rozpoznaniem. Ogólnie można powiedzieć że guzy HER2 ujemne a ER dodatnie są mniej agresywne a hormonoterapia którą w takich wypadkach się stosuje jest najmniej obciążającą terapią. Szanse chorej zależą jednak bardziej od zaawansowania procesu nowotworowego czyli: jak duży jest guz, czy zajęte są węzły chłonne, czy pojawiły się przerzuty odległe.
Tak to wynik biopsji gruboigłowej. Dodatkowo robiona była biopsja pachowych węzłów chłonnych (cienkoigłowa) ale ona nie wykazała przerzutów. Wielkość guza 15 mm.
a mieliście robione jakieś badania obrazowe? TK, MR USG ?
Co proponują lekarze na dzień dzisiejszy?
Rokowania są zależne od zaawansowania choroby, na razie wiadomo tylko co to jest. Nic poza tym. Warto zrobić dodatkowe badania
_________________ Omnia tempus habent
Mamcia 03.07.1955 - 14.12.2015
Nie wiem o co chodzi z tą interpretacją (wszyscy tak piszą) ale dla mnie wynik jest czytelny i nic w nim nie można przekręcić. Rokowania takie prawdziwe to będą dopiero po operacji i po otrzymaniu wyniku his-pat. Właściwości tego guza są jak napisałam dobre, biopsja węzłów pachowych nie zawsze jest miarodajna, absolutnie teraz nie można zakładać że nie ma przerzutów do węzłów (jeżeli robiono biopsję tzn. że były powiększone). Teraz to jak najszybciej do operacji, chociaż możliwe jest również włączenie chemioterapii przedoperacyjnej ale przy niewielkim guzie to się rzadziej stosuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum