Witam, u mojej mamy przypadkowo przy TK jamy brzusznej wykryto zmianę w płucu. Poszerzone TK klatki wykazało:
W segmencie 8 płuca lewego guzek wielkości 10 na 8 mm nieco polilobularny, w segmentach podstawowych obu płuc niewielkie obszary mlecznej szyby i drobne, pasmowate zwłóknienia. Płynu nie uwidoczniono, nadnercza bez zmian. Węzeł chłonny przytchawiczny dolny prawy 18 na 11 mm, węzeł chłonny prawej wnęki 18 na 11 mm.
Mama nie ma jakich konkretnych objawów. Proszę o sugestię co do tych wyników. Czy upierać się przy dalszej diagnostyce czy też uznać że taka jej uroda ( słowa jednego lekarza).
na Waszym miejscu poszłabym do pulmonologa i poszerzyłabym diagnostykę. Lepiej wykluczyć chorobę niż później żałować, że trafiło się do lekarza za późno.
Dziewczyny, dziękuję. Jesteśmy już po konsultacji u pulmonologa. Za tydzień mama będzie mieć bronchoskopię i biopsję guzka wraz z konsultacją u totakochirurga z perspektywą szybkiej resekcji guzka z płuca. W zależności od charakteru zmiany resekcja bedzię segmentowa lub płatowa. Jest szansa, że uda sie to zrobić endoskopem. Macie jakieś doświadczenia z tego typu operacjami? Jak często zdążały sie jakieś komplikacje po samej bronchoskopii?
Jak często zdążały sie jakieś komplikacje po samej bronchoskopii?
Nie ma co skupiać się na komplikacjach, bo w tej chwili najważniejsze jest ustalenie co mamie dolega. Ogólnie badanie do przeżycia, jakieś poważne komplikacje nie powinny się zdarzyć, zresztą wykonają to w szpitalu i mama będzie pod opieką lekarzy więc pełen spokój. Mój dziadek trzy razy miał wykonywane badanie. Ważne, że już coś ruszyło do przodu i wynik jest teraz najważniejszy. O operacji nic nie pomogę.
Witaj
Moja mama była w Bystrej.Byłam zadowolona z pobty w tym szpitalu.
Gdybyś chciała coś wiedzieć konkretnego pisz na maila.
Chętnie pomogę.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum