Witam serdecznie. U mojego ojczyma wykryto raka płuc. Wiemy tylko,że jest to rak płaskonabłonkowy, niedrobnokomorkowy c34.1 G2. W węzłach chłonnych znaleziono ogniska zapalne czy cos podobnego. Zaproponowano chemio i radio terapie. Jesteśmy przerażeni, bo lekarz nic konkretnie nie powiedział a jeśli chodzi o wiadomosci z internetu to statystyki i dane przerazają nas jeszcze bardziej. Ojczym ma 52 lata, palił bardzo dużo. Bardzo proszę o jakiekolwiek informację, wiem, że oparacja jest ratunkiem. Czy po takiej kuracji będzie ona możliwa? Nie wystepuja u niego prawie żadne objawy prócz duszności i zmęczenia. Czy możliwe jest wyleczenie? Proszę o pomoc.
A czy dysponujesz wynikami badań, jakie ojczym miał robione - TK klatki, USG jamy brzusznej? Lub też jakimś wypisem ze szpitala?
Bez nich ciężko określić stopień zaawansowania choroby, nie wiemy czy i jakie węzły są zajęte (bo ogniska zapalne lub "cos podobnego" to mało konkretna informacja).
niestety nie mam ich pod ręką, tylko kilka danych z wypisu, nie wiem czy będa pomocne oto one; linfademopatia sródpiersiowa ck7 (-)
ck5/6 (+) cd56/ncam(-) tts1(-) jutro przedstawię cały opis. mimo wszystko dziękuje za odpowiedz.
[ Dodano: 2011-05-20, 16:32 ]
Witam serdecznie przedstawiam wyniki badań. Badanie węzłów chłonnych nr 4r. w badaniach wezłów chłonnych stwierdzono ogniska niezróznicowanego raka niedrobnokomórkowego, płaskonablonkowego. profil immunohistochemiczny ck7 (-)
ck5/6 (+) cd56/ncam(-) ttf1(-)
Dwa wycinki błony sluzowej oskrzeli w jednym z nich na powierzchni znajduje się drobny fragment nowotworu carcinoma planeoepitheliale g2. wydaje się, ze nowotwór nacieka na błone sluzową lecz ocena głębokości nacieku trudna do oceny. Poza tym w wycinkach przewlekły naciek zapalny.
Proszę mi napisać czy w takich przypadkach po chemio i radioterapii będzie mozliwa operacja? Bardzo dziękuje za jaką kolwiek odpowiedz.
Z podanego przez Ciebie wyniku wiemy jedynie, że zajęte są węzły chłonne przytchawicze dolne po stronie prawej - czyli węzły śródpiersia górnego.
Jednak nadal nie wiadomo jakiej wielkości jest nowotwór, w jakiej lokalizacji - nie posiadasz wyniku TK klatki piersiowej?
Czy USG jamy brzusznej było wykonywane?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum