Moja babcia niedawno trafiła do szpitala i wykryli i niej nie ciekawy stan, dostała wypis i chciałabym dowiedzieć się od was dokładniej o co tutaj chodzi.
Chora z rozpoznanym NSCLC
Rozpoznanie guz prawego płuca - prawdopodobnie ca nonmicrocellulare C34.9
Bronchoskopia fiberoskopowa
opis: Krtań prawidłowa. W dystalnym odcinku tchawicy po stronie prawej zmiana egzofityczna o nierównej powierzchni. Ostrowa główna ostra. Po stronie prawej w oskrzelu pośrednim kalafiorowate masy ostroga pomiędzy oskrzelem płata środkowefo a dolnopłatowym nacieczona przez egzofityczne martwicze masy. Światło oskrzela dolnopłatowego znacznie zwężone. Obraz endoskopowy przemawia za procesem rozrostowym w dystalnym odcinku tchawicy, oskrzelu pośrednim i dolnopłatowym pracy.
TK klatki piersiowej bez kontrastu i z kontrastem
Masa patologiczna miekkotkankowa, obmurowująca ściany skrzeli płatowych, ze szczególnym zwężeniem światła oskrzela górnopłatowego i do płata środkowego. Naciek penetruje w obręb śródpiersia wzdłuż ściany oskrzela głównego prawego obejmując ostrogę. orientacyjna grubość nacieku około oskrzelowego we wnęce do 8mm Wtórne nacieki zapalne oraz rozsiane zagęszczenia miąższy śr. do 9 mm w segm. 3 płata górnego w segm. 6 płata dolnego i w płacie środkowym prawego płuca. Pozostały miąż obu płuc niejednorodnie upowietrzony z obszarami matowej szyby. Podopłucnowo w segm. 6 lewego płuca ogniskowe zagęszczenie miąższu sr. 6mm. Węzły chłonne przedstrogowe do 10.. podostrogowe i oskrzelowe prawe sr. 14-17 mm
Brak wskazań do leczenia operacyjnego.
Mam nadzieję, że nie porobiłam błędów
Będę bardzo wdzięczna za wytłumaczenie tego na prosty język.
[ Dodano: 2012-01-26, 22:09 ]
Chciałam jeszcze dodać, że babcia jak zacznie kaszleć to strasznie jej się tam wszystko "odrywa" ostatnio też straciła apetyt co przekłada się niestety na to, że chudnie.
Czy przy bronchoskopii był pobrany wycinek do badania histopatologicznego i uzyskano już wynik?
Jeśli faktycznie potwierdzi się diagnoza niedrobnokomórkowego raka płuca, to jest to rak obejmujący już ostrogę główną, śródpiersie - czyli w dość znacznym stopniu zaawansowania.
W jakim wieku jest babcia? Choruje na coś?
Czy planowane jest rozpoczęcie chemioterapii?
badanie było kilka dni temu na wynik musimy jeszcze poczekać.
Babcia ma 79 lat, ma astmę, cukrzyce typu II i ostatnio wykryto u niej migotanie przedsionków.
Od dobrego roku bardzo kaszle, miała robione zdjęcia RTG w 2008 roku pokazało wtedy zaciemnione miejsca ale nie była poddana innym badaniom.
A ostatnio babcia miała zapalenie płuc i właśnie wtedy gdy zaczęli ją dokłądnie badać zauważono u niej guz i na początku nie było pewne czy to guz czy zwłóknienie.
[ Dodano: 2012-01-26, 22:26 ]
Co do chemioterapii w najbliższych dniach ma być konsultacja z oknologiem i podejmie on decyzje co do dalszego leczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum